Szűk rétegnek szól az Utóélet

Mindig elkeserít, hogy a mozinézők inkább az igénytelen tucatfilmek mellé teszik le a voksukat az esetek túlnyomó többségében, az pedig különös szívfájdalmam, hogy Magyarországon becsülik legkevésbé a magyar filmet. Ennek ékes példája a 2014. szeptember 15-én közzétett múltheti mozijegy-eladási toplista.

A nézők a Kamuzsaruk (Let’s Be Cops) című sablonos és középosztályú színészek főszereplésével forgatott akció-vígjátékot tekintették meg a legtöbben: 27 354 nézőt csalogatott mozikba a bemutatóhétvégén. A lista második helyezettje Az emlékek őre (The Giver) című film lett, amelyet közel tizenhatezren néztek meg. Meglepő módon a magyarok vevők a nyugdíjaskorú akciósztárokra, amellyel nincsen semmi gond, azzal viszont már annál több, hogy ez immáron a harmadik közös filmjük meglehetősen hasonló történettel: a The Expendables – A feláldozhatók 3 című film 13 ezer embert vonzott mozikba, ezzel az augusztus végén bemutatott film immáron közel 100 ezer fős nézettséggel bír. Eheti tízezres nézettséggel a negyedik helyre csúszott vissza A galaxis őrzői (Guardians of the Galaxy) című képregényadaptáció, amelynek itthoni nézettségét mutatja, hogy 240 ezer ember, vagyis közel negyedmillióan nézték meg moziban.

Sajnálatos módon Zomborácz Virág első rendezése, a Karlovy Vary-i filmfesztiválon is sikerrel futó Utóélet című film nem nyitott olyan erősen, mint ahogyan azt reméltem. A dramedy műfajú, keserédes vígjátékot 33 moziban vetítik Magyarország szerte, mégiscsak 4995 ember tekintette meg a premierhétvégén. Magam is szerveztem egy “közösségi filmnézést”, amelynek keretében ezúttal az Utóéletet néztük meg, pedig a filmet láttam a díszbemutatón, ahol 550 meghívott vendég volt jelen. (Zomborácz Virággal a Filmvilág online kiadása számára készítettem interjút Újra el kellene törni címmel.) David Cronenberg a cannes-i filmfesztiválon díjazott alkotását, a Térkép a csillagokhoz (Maps to the Stars) című drámát 1302 ember tekintette meg a premierhétvégén.

Egyesült Államok

Amerikában 24,5 milliós bevétellel egy premierfilm, a No Good Deed című thriller söpörte le a mozijegy-eladási toplista éléről a korábbi csúcstartót, a hét hete sikerrel futó A galaxis őrzői című fantasy filmet. A szintén most bemutatott Delfines kaland 2 (Dolphine Tale 2) című családi film a második helyen nyitott, 16,6 millió dolláros bevételre szert téve. Harmadik helyre szorult az említett A galaxis őrzői, amely az idei év egyik legnézettebb mozifilmje, világszerte már 610 milliót keresett.

Mészáros Márton

Zomborácz Virág "Utóélet" című filmjének plakátja

Zomborácz Virág “Utóélet” című filmjének plakátja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: