Reisz Gábor filmje kapta a Cinefest díját

Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmje nyerte el a 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének nagydíját 2014. szeptember 20-án. Zsigmond Vilmos, az Egyesült Államokban élő Oscar-díjas magyar operatőr szintén itt vette át az életműdíjat.

A 34 éves forgatókönyvíró-rendező, Reisz Gábor első nagyjátékfilmjét, a csehországi Karlovy Vary-i filmfesztiválon debütált VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című kis költségvetésű produkcióját találta a szakmai zsűri a legjobbnak a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyfilmjei közül. Az Adaloph Zukor-díj indoklása szerint az alkotók feladata, hogy „a fiatalok életében tapasztalható nehézségeket komédiává változtassák, anélkül, hogy gúnyt űznének belőle.” A legjobb egész estés dokumentumfilm elismerését szintén egy magyar alkotás, Halász Glória egy bohócdoktorról készített Dr. Lala című filmje nyerte. Az optimizmus üzenetét hirdető alkotás rendezője elsősorban a címszereplőnek mondott köszönetet, aki elkísérte a rendezőt a díjkiosztóra.

A miskolci fesztivál Pressburger Imre-fődíját az Osztályellenség (Class Enemy) című szlovén alkotás kapta, amely egy középiskolai osztály és új tanáruk konfliktusáról szól. A 29 éves Rok Bicek már tucatnyi országban díjazott filmjét elkísérte Miskolcra is, ahol Bíró Tibor fesztiváligazgató és Alfredo Mayo spanyol operatőr adta át a díjat neki. A nemzetközi ökumenikus zsűri a francia Céline Sciamma Csajkor (Girlhood) című filmjét különdíjjal tüntette ki. A miskolci Művészetek Háza nagytermében tartott záróünnepségen életműdíjjal ismerték el az Egyesült Államokban élő Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrt, aki egy nappal korábban mesterkurzust tartott a fesztivál résztvevőinek. A 84 éves legenda köszönőbeszéde végén ígéretet tett arra, hogy visszatér Miskolcra.

A tizenegyedik éve megrendezett népszerű fesztiválon először osztottak különdíjat, azt a Patrick Alexander és Aseneth Suárez Ruiz rendezte Parador Húngaro című dokumentumfilm kapta. A nemzetközi filmkritikusokból álló zsűri FIPRESCI-díját a 25 éves Xavier Dolan filmje, a cannes-i filmfesztiválon is díjazott Mommy című dráma nyert el. A nyolcnapos fesztivál zárásaként Zsigmond Vilmos előtt tisztelegve a Gyilkos túra (Deliverance) című klasszikus kalandfilmet vetítették.

Mészáros Márton

Reisz Gábor filmrendező a zsűri nagydíjával a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon 2014. szeptember 20-án (Fotó: Mészáros Márton)

Reisz Gábor filmrendező a zsűri nagydíjával a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon 2014. szeptember 20-án (Fotó: Mészáros Márton)

Hozzászólás