Tiszteletbeli Oscar-díjat kapott Maureen O’Hara

Maureen O’Hara ír színésznő személyesen vette át páratlan karrierje elismeréséül a neki ítélt tiszteletbeli Oscar-díjat a Los Angeles-i díjkiosztó ünnepségen 2014. november 8-án. A 94 éves dívát Clint Eastwood méltatta a színpadon.

Az Amerikai Filmakadémia tiszteletbeli Oscar-díjainak átadási ünnepségén Maureen O’Hara legendás ír színésznő Mijazaki Hajao japán rajzfilmrendezővel, Jean-Claude Carriere francia színész-forgatókönyvíróval és Harry Belafonte énekes-színésszel együtt vehette át az életművéért járó Oscar-díjat. Az 1920-ban született Maureen O’Harának ez az első Oscar-díja, pályafutása során még csak nem is jelölték.

A legendás színésznőt Clint Eastwood többszörös Oscar-díjas amerikai színész-rendező köszöntött a színpadon. A művész elmondta, az 1950-es években kezdő filmszínészként megadatott neki, hogy az általa a világ legszebb nőjének tartott Maureen O’Harával forgathasson. A későbbi világsztár ekkor még epizódszereplő volt a színésznő mellett. “Ő volt az első igazi sztár, akivel találkoztam” – mondta Eastwood. A tiszteletbeli Oscar-díjat Clint Eastwood ír kollégájával, Liam Neesonnal közösen adta át a meghatódott színésznőnek, aki kerekesszékben, családja társaságában jelent meg az ünnepségen.

Maureen O'Hara ír színésznő

Maureen O’Hara ír színésznő

Maureen O’Hara tizennégy évesen már színésztanonc volt egy dublini színházban. Még nem volt felnőtt, amikor már saját ügynöke volt, 1939-ben már Alfred Hitchcockkal forgatta a Jamaica fogadó című filmet. Az amerikai közönség A Notre Dame-i toronyőr című szintén 1939-ben készült filmben ismerte meg, utána John Ford Hová lettél, drága völgyünk? című 1941-ben bemutatott és öt Oscar-díjjal kitüntetett filmjében játszott. Számtalan filmben szerepelt a westernhős John Wayne oldalán is. Az 1940-es években ő volt a filmvászon legszebb amazonja sűrű, vörös hajkoronájával és igéző szemeivel. Miután házasságot kötött Charles Blair pilótával, 1968-ban visszavonult a filmezéstől. Közös vállalkozásuk mellett az általuk létrehozott magazinban vezetett havi rovatot, az utóbbi időkben több könyvet is írt. Férje halála után váratlanul visszatért a színjátszáshoz, legutóbbi filmszerepét 2000-ben játszotta. Közel tíz éve agyvérzést kapott. Habár Arizonában és a Virgin-szigeteken is van háza, az utóbbi időszakban Írországban él.

Liam Neeson, mielőtt átnyújtotta az idős színésznőnek az elismerést, méltatásában “a valódi mozilegendák egyikének”, valamint a “valaha élt egyik legkalandosabb életű nőnek” nevezte Maureen O’Harát. A tiszteletbeli Oscar-díjakat 2009-ig a tavaszi Oscar-ceremóniák keretében adták át.

Mészáros Márton

Maureen O'Hara ír színésznő Clint Eastwood amerikai színész és Liam Neeson ír színész társaságában a tiszteletbeli Oscar-díja átvételekor Los Angelesben 2014. november 8-án

Maureen O’Hara ír színésznő Clint Eastwood amerikai színész és Liam Neeson ír színész társaságában a tiszteletbeli Oscar-díja átvételekor Los Angelesben 2014. november 8-án

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: