Előkerültek Diana hercegnő levelei

12 évvel a halála után, csak most hozták nyilvánosságra az autóbalesetben elhunyt Diana hercegnőnek (1961-1997) azt a levelezését, amelyet kozmetikusnőjének, Janet Fildermannak írt.

A februrába árverésre bocsátandó 30 levelet a walesi hercegnő az 1980-as évek végén vetette papírra, amikor már mindenki tudta, hogy Károly herceg ismét viszonyt kezdett korábbi szeretőjével, Camilla Parker–Bowles-szal, akit Lady Di halála után, 2005-ben feleségül is vett.

– Bárcsak könnyen tudnám venni az egészet, hogy a herceg mást szeret, de így hat év után még szörnyűbbnek látok mindent, és nem látom a fényt az alagút végén. Tudom, hogy vannak sokkal rosszabb helyzetben lévő emberek, de hiába, estére én is egy magányos, megcsalt nő maradok. Nem tudok mit tenni az érzéseim ellen. Nagyon kétségbe ejt, hogy lenéznek, mindenki halál unalmasnak tart.

A levelek egyikében a 36 évesen elhunyt, rendkívül népszerű hercegnő arról panaszkodik, hogy Károly herceg ott alázza meg, ahol tudja, anyósa II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg pedig megveti.

A hercegi páros 1992-ben külön költözött egymástól, azonban hivatalosan csak 1996-ban válltak el. Diana hercegnő 1997. augusztus 31-én halt meg Párizsban, az Alma-rakpart aluljárójában egy autóbalesetben, szeretőjével, az egyiptomi filmproducerrel Dodi al-Fayeddel (1955-1997) és gépkocsijuk vezetőjével. 

Az autót üldöző paparazzik közül senkit sem vontak felelősségre. A hivatalos vizsgálat során azt állapították meg, hogya sofőr alkoholt fogyasztott és valószínűleg emiatt történt a baleset, mely kioldotta egy jövendő király édesanyjának életét. Diana halálának okait azonban a mai napig vitatják. Sokak szerint maga a királynő ölette meg, de egyesek szerint a brit titkosszolgálat gyilkolta meg, viszont ezekre a feltételezésekre nincs ismert bizonyíték.

Diana hercegnőt rokoni szálak fűzték Boleyn Anna királynéhez, Jane Grey királynőhöz, II. Jakab angol királyhoz, a 13. században élt I. Róbert skót királyhoz, Stuart Máriához, a skótok kivégzett királynőjéhez, Audrey Hepburn Oscar-díjas amerikai színésznőhőz, Humphrey Bogart Oscar-díjas amerikai filmszínészhez, és a monacói Grimaldi uralkodócsaládhoz, valamint számos grófhoz és báróhoz, ugyanis a Spencer család évszázadok óta közel áll a brit királyi családhoz. Ennek egyik jele az, hogy a 17. században még uralkodói támogatásban részesültek és a hercegnő nagyanyja például sokáig volt Erzsébet anyakirályné (1900 és 2002 között élt, II. Erzsébet édesanyja) udvarhölgye és egyik legkedvesebb barátnője.

Diana hercegnő 1990-ben Magyarországon is tiszteletét tette, ekkor a walesi hercegi pár járt az Iparművészeti és a Nemzeti Múzeumban, a Parlamentben, a Pasaréti Filmstúdióban,  a hercegnő utazott a 2-es villamossal, és egy divatbemutatón is zsűrizett, valamint találkozott Antall Józseffel, a rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnökkel és Göncz Árpád köztársasági elnökkel.

Diana hercegnő két fia Vilmos és Harry herceg apjuk, Károly walesi herceg után a második illetve harmadik helyet foglalják el az Egyesült Királyság és 15 további nemzetközösségi királyság trónöröklési rendjében.

A hercegnő immáron 12 éve halott, azonban személye máig az emberek érdeklődésének középpontjában áll, Nagy-Britanniában pedig az egyik legközkedveltebb személy.

Egy hozzászólás to “Előkerültek Diana hercegnő levelei”

  1. re Says:

    Nagyon jó cikk lett! Dianát pedig sajnálom…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: