Mozi ajánló – Salt ügynök

Phillip Noyce ausztrál rendező A csontember (The Bone Collector) 1999-es bemutatója óta nem dolgozott együtt Angelina Jolie-val (eleve ő az egyetlen direktor aki egynél több alkalommal készített filmet a színésznővel), és ezúttal is bebizonyították, hogy ők az a páros, akik remek akcióthrillereket tudnak összehozni.

A Salt ügynök (Salt) című film plakátja

A film története szerint az Egyesült Államokban még évtizedekkel a hidegháború után, napjainkban is élnek úgynevezett orosz “alvó ügynökök”. Ilyen Evelyn Salt is, aki a CIA egyik embere, de egy szovjet disszidens felismeri benne az oroszok kémjét és azt állítja, hogy Salt is egy ilyen ügynök, aki évek óta arra vár, hogy feladatot kapjon igazi munkaadóitól, és most el is jött az ideje. Hamarosan az USA-ba látogat az orosz elnök, őt kell majd megölnie. A bonyolult történet a végletekig tartogat meglepetéseket, Salt elmenekül a CIA és az FBI elől is, és mindent megtesz azért, hogy meggyőzzön minket, hogy nem ő az áruló, hanem valaki más.

Angelina Jolie Oscar-díjas amerikai színésznő a Salt ügynök (Salt) című film egyik jelenetében

A film egész ötlete úgy kezdődhetett, hogy még 2006-ban Jolie-t felkérték, hogy Daniel Craig oldalán játsszon el egy Bond-lányt a 21. Bond-filmben, a Casino Royalban, azonban a szép színésznő erre nemet mondott és inkább Tom Cruise-tól vette át a Salt ügynök (Salt) főszerepét. Az egész 100 perces moziban az egyetlen ismert név Angelina Jolie, ő viszi a pálmát, ez az ő filmje, de még mennyire az övé.

Angelina Jolie Oscar-díjas amerikai színésznő a Salt ügynök (Salt) című film egyik jelenetében

A szépséges színésznő Salt ügynökként házak és autók tetejéről ugrál, lövöldözik, robbantgat és gyilkol, egyszóval egy kőkemény harcos amazont kelt életre. Számára nem lehetett újdonság egy ilyen szerep megformálása (gondoljunk csak a Tom Raider-filmekre, a Mr. és Mrs. Smithre és a 2008-as Wantedra), ő mégis hosszú időn át találkozgatott valódi CIA ügynökökkel a valóságban, hogy még jobban tudjon azonosulni a szereppel.

Angelina Jolie Oscar-díjas amerikai színésznő a Salt ügynök (Salt) című film egyik jelenetében

Az alakításával most sincs semmi baj, az eredetileg barna hajú színésznő a szerep kedvéért szőkére és feketére festette a haját és még férfivé is átmaszkírozták az egyik jelenetben (orr- és állimplantátumokkal férfiasították Jolie-t). Határozottan, tőle már megszokottan könnyedén, mégis teljes átéléssel kelti életre Saltot és rengeteg jelenetet kaszkadőr nélkül hajtott végre, ami becsületre méltó dolog egy ilyen filmben. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint maga a színésznő, aki 2009 nyarán a film készítése közben az egyik jelenet alatt olyannyira megsérült, hogy kórházba kellett szállítani.

Angelina Jolie Oscar-díjas amerikai színésznő a Salt ügynök (Salt) című film egyik jelenetében

A Salt ügynökben csak néhány kisebb hibát találtam; az egyébként izgalmas forgatókönyvben találni pár irracionális tényezőt, például, hogy miért nem fog a golyó Jolie testén, és hogy hogy ilyen erős ez a nő, valamint magába a színésznő külsejébe kötnék bele. A világ legszebb színésznője ezúttal nem néz ki valami előnyösen ebben a mozifilmben, kezei eresek, lába és teste pedig már betegesen vékonyak (az egész nő nem lehet több 40 kg-nál), és a páratlanul szép mellei sincsenek már meg a filmben (ezek a magánéletben viszont még mindig úgy néznek ki mint egykoron), úgyhogy így elég érdekes szuperügynöknek. De ha ezeket az apró hátrányokat nem vesszük figyelembe a film izgalmas, pergő, és semmiképp sem unalmas. Tény, hogy nem a létező legjobb akciófilm, de mégis sok hasonló témájú filmet kenterbe ver.

Angelina Jolie Oscar-díjas amerikai színésznő a Salt ügynök (Salt) című film forgatásán, New Yorkban 2009-ben

Én személy szerint örülök neki, hogy nem a magyar szinkronos, Kéri Kitty hangjával sokkoló filmet nézhettem meg a mozikban, hanem az “Istennő” eredeti fátyolos hangját hallhattam. A film után az első benyomásom a következő volt: “Ez az Salt ügynök egy fasza csaj”. És valóban az, akárcsak Angelina Jolie, akit méltán nevezhetünk az akciófilmek és az akcióhősök koronázatlan királynőjének.

Angelina Jolie Oscar-díjas amerikai színésznő a Salt ügynök (Salt) című film egyik jelenetében

8 hozzászólás to “Mozi ajánló – Salt ügynök”

 1. kelemenmarc Says:

  “Angelina Jolie, akit méltán nevezhetünk az akciófilmek és az akcióhősök koronázatlan királynőjének.”

  Nah azért….vannak nála sokkal jobb akcióhősnők…de mindegy sztem az akciófilm szinte az egyetlen műfaj, amiben nem nagyon alkotott senki sem maradandót. Kiváló kritika, mint mindig, majd meglátjuk, h a film is az lesz e.

 2. 1234567 Says:

  Szarul körül csaholod a nénit…

 3. SF Says:

  Lehet a ráncos (?)könyökén mélázni,meg hogy anorexiás. de hogy ritka gyönyörű nő amúgy, az hétszentség:) és aki tehetségtelennek mondja, az is buta. lehet,nem egy Oscar-gyanús színésznő. De a maga nemében ott van az élvonalban.

  a Salt ügynök-öt ma láttam. Erős 6-os,szerintem, 1-10ig skálán. Egy tök jó Bourne-típusú kémfilm, egy jó Jolie alakítással. 🙂 de hát persze ízlések és pofonok. nekem tetszett és kész.

 4. Pebble Says:

  Kedves Író!

  Legalább helyesírásilag, nyelvhelyességileg, és gépelésileg nézd át a szöveged… A te érdeked, hogy az emberek ne hagyják abba az olvasást a harmadik-negyedik elgépelésed után…

 5. Pebble Says:

  Ááá… az ‘övé’-t hosszú ö-vel írod, de a ‘kőkemény’-et meg röviddel… Inkább hagyd a villogást másra, és tanuld meg haszálni a Word helyesírás-ellenőrzőjét…
  Fárasztó 8 sor után 4 hibával szembesülni… Nem is olvasom tovább…

 6. kelemenmarc Says:

  “lehet, nem egy Oscar-gyanús színésznő”

  De pont, hogy az! Persze nem az akciófilmek világában, hanem fajsúlyos drámákban, mint a Changeling vagy a Mighty Heart.

 7. KisBeq Says:

  ééélljjen Angelina Jolie hónalja, összes testhajlatával együtt, sose legyen igazabb témád!!! Amúgy szerintem Pittnek jobb karja van mint Jolie-nak

 8. szipupui Says:

  Ennek a Jolie csajnk a szeme iszonyú szep, színeszkent is jo szerintem de minden mas dolga inkabb ciki, kicsit anorexiás, de az az egyszemélyes hadsereg szerep is nagyon jól áll neki ebben a Saltban! És én iszonyúan megcsöcsörészném a biztonság kedvéért 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: