Meghalt Tony Curtis

2010. szeptember 28-án Las Vegasban, életének 85. évében elhunyt Tony Curtis magyar származású legendás hollywoodi színész. A művész Bernard Schwartzként született New Yorkban 1925-ben, egy Mátészalkáról kivándorolt magyar zsidó házaspár legidősebb fiaként. Keserű gyerekkora volt: a szülei örökké veszekedtek,  anyja verte, állandó szegénységben éltek és a világgazdasági válság idején árvaházban is lakott egy darabig, később a második világháború alatt a haditengerészetnél szolgált. Feltűnően szép férfi volt; így hamar felfedezték a hollywoodi stúdiók. Első filmjét, a Criss Crosst 1949-ben mutatták be. Pályája során olyan ismert filmekben szerepelt, mint a Trapéz (Trapeze, 1956), az Indulnak a királyok (Kings Go Forth, 1958), a Spartacus (1960), a Goodbye Charlie (1964), a Monte Cristo grófja (The Count of Monte Cristo, 1975), vagy A kristálytükör meghasadt (The Mirror Crack’d,1980). 

Tony Curtis magyar származású amerikai színész (1925-2010) Budapesten 2003. október 25-én

Az 1971 és 1972 között futó, rendkívüli  népszerűségre szert tevő Minden lében két kanál (The Persuaders!) című sorozatnak Roger Moore és Curtis volt a főszereplője, de leghíresebb szerepe az 1959-es Van, aki forrón szereti (Some Like It Hot) című vígjátékban volt, amelyben Marilyn Monroe és Jack Lemon oldalán alakította az egyik főszereplőt. Tony Curtist 1959-ben A megbilincseltek (The Defiant Ones) című filmben nyújtott alakításáért jelölték Oscar-díjra, utolsó szerepét pedig 2008-ban a David and Fatima című film egyik mellékszereplőjeként nyújtotta.

Tony Curtis magyar származású amerikai színész (1925-2010)

Hollywood hercege című önéletrajzi könyve tavaly jelent meg magyar nyelven, amelyben elárulja, hogy kezdő színészként Marilyn Monroe-val járt, és több mint ezer nővel volt dolga élete során. A könyv budapesti bemutatóján én is részt vettem 2009 áprilisában, és személyesen találkozhattam a színésszel, aki ekkor már tolókocsiban ült; kezet fogtam vele és névre szólóan dedikálta a könyvét.

Tony Curtis magyar származású amerikai színész (1925-2010) dedikál nekem Budapesten 2009. április 6-án

Egyébként hatszor házasodott meg élete során és hat gyermeke született. Első felesége Janet Leigh színésznő volt, tőle született Jamie Lee Curtis, aki elismert színésznő lett. Utolsó felesége, Jill, 42 évvel volt fiatalabb nála és 16 évig voltak együtt.  Az egykori szívtipró a színészkedés mellett festett is, műveiből tavaly Budapesten kiállítást rendeztek. A színész mindig büszke volt magyarságára, 2003 őszén Magyarországon járt, hogy országunkat népszerűsítő reklámfilmeket forgasson, amelyeknek eredményeként sokkal több amerikai turista látogatott hozzánk. 

Tony Curtis magyar származású amerikai színész és felesége, Christine Kaufmann és gyermekük, Alexandra 1964-ben

Az idős színész 2006-ban tüdőgyulladást kapott, és több napra kómába esett. A betegség következtében tolószékbe kényszerült. Idén júliusban egy asztmarohamot követően egy ideig kórházban kezelték, azonban idén nyáron még egyszer, utoljára megjelent a nyilvánosság előtt.

Tony Curtis magyar származású amerikai színész (1925-2010)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: