Mozi ajánló – New York, szeretlek!

A Párizs, szeretlek! (Paris, je t’aime) című film volt 2006 egyik legszerethetőbb alkotása számomra. A film több kisfilmmel mutatta be a francia fővárost és a szerelmet. Azóta eltelt néhány év, és 2008-ban elkészült a New York, szeretlek! (New York, I love you). Kicsit kevesebb húzónévvel, de mégis méltó folytatása az előzménynek.

A film most New Yorkban játszódik és tíz kis történettel ismertet meg minket. Emberekről, szerelmesekről szóló mesék ezek. Azonban a film epizódjai nem különülnek el annyira, mint amennyire a Párizs, szeretlek! részei, mégis néhol összefutnak a szálak.

A szereplők felhozatalára igazán nem szólhatunk egy szót sem; Hayden Christensen, Andy Garcia, Rachel Bilson, Eva Amuri, Justin Bartha, Christina Ricci, Orlando Bloom, Ethan Hawke, Chris Cooper, Robin Wright Penn, Blake Lively, Bradley Cooper, Eli Wallach, John Hurt, Shia LaBeouf, Julie Christie és Natalie Portman alkotja a szereplőgárdát. Említésre méltó, hogy az egyik epizódot maga Natalie Portman írta és rendezte.

A kis történetek között akad romantikus, elgondolkodtató, de némelyiket éppen humoráért vagy bonyolultságáért fogjuk a szívünkbe zárni. Van, aki képes megnézni az egészet egyben, de vannak olyanok is, akik inkább részletenként foglalkoznának a filmmel. Szerintem érdemes megnézni a filmet így, és nem részekre darabolva.

Érdemes odafigyelni arra a részre, amelyik a prostituált és az író történet meséli el, arra amelyik az unt feleségről és férjéről szól, a tolókocsis színésznő meséjére, valamint az idős pár esetére.  Számomra egyébként a legjobban az a rész tetszett, amelyet a megboldogult Anthony Minghella (1954-2008) brit filmrendező jegyez íróként, és amelyben az ifjú Shia LaBeouf és Julie Christie párosa látható. Elgondolkodtató a történet, LaBeouf pedig bebizonyította, hogy igenis képes játszani; a rokkant fiú szerepében talán élete első igazi alakítását nyújtotta.  Természetesen Julie Christie neve felett sem fogunk elsuhanni; a világ leggyönyörűbb színésznője, lassan 70 évesen is megőrzött valamit egykori páratlan szépségéből.

A film valamivel többet ad annál, amit turistaként vagy lakosként érzékelhetünk a “Nagy Alma” atmoszférájából és ritmusából.  Sokkal több érzelem, intelligencia, humor és sokszínűség jellemzi, mint azt gondolnánk.

A New York, szeretlek! (New York, I Love You) című film plakátja

A New York, szeretlek! (New York, I Love You) című film plakátja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: