Villáminterjú Farkasházy Tivadarral

A hosszú hétvégét idén Harkányban és Pécsett töltöttem ugyanabban a négycsillagos hotelben megszállva, ahova Farkasházy Tivadar humorista, újságíró is rendszeresen visszajár családjával. Teddy bácsival egy rögtönzött villáminterjút készítettem a szálloda étkezdéjében.

Mészáros: Elnézést, amiért reggeli után zavarom, de szeretnék készíteni egy rövid, kis interjút Önnel. Nem bánná?

Farkasházy: Nem! Foglaljon helyet. Mit szeretne tudni?

Mészáros: Elsőként arra a személyes indokra lennék kíváncsi, miért éppen ide, Harkányba jöttek a négynapos ünnep alatt?

Farkasházy: Több, mint tíz éve járunk ide. Nagyon szeretjük ezt a szállodát. Nagy érdeklődéssel figyeljük, hogy csinosodik és fejlődik ez a hotel. Úgyhogy évente két-háromszor eljövünk ide.

Mészáros: Most mennyi ideig vannak itt?

Farkasházy: Ó, most sokáig. Négy napig. Ilyen nagyon ritkán fordul elő.

Mészáros: Mi a helyzet a Hócipővel?

Farkasházy: Szerencsére még meg van, de nem olvassák elegen. Mimi, a feleségem nem nagyon örül neki, de itt is fogok egy kicsit – legalábbis fejben – dolgozni.

Mészáros: Oldottabb témákról kérdem: mostanában látott valami jó filmet?

Farkasházy: Tegnap majdnem láttam egy filmet. Megnéztük volna A király beszéde című filmet, amelyet Attila fiam elhozott DVD-n, csak nem tudtuk megoldani, hogy magyar feliratos legyen. Szinkronizálva pedig nem akartuk megnézni, elvégre ez a György király csak jobban dadog eredeti nyelven, mint magyarul. De ma már biztosan megnézzük pár futballmeccs között. Mondjam, hogy ezeknek a meccseknek Mimi nagyon örül?

Mészáros: Ha itt szállnak meg, Pécsre is ellátogatnak?

Farkasházy: Amióta itt vagyunk, még nem voltam. Ma megyünk be Pécsre, holnap pedig Eszékre. Nagyon szeretjük Eszéket. Kevesen tudják, hogy az egy milyen szép magyar város. Pontosabban magyarlakta település, már Horvátországban van. De nagyon sok magyar vonatkozása van, és sokáig magyar is volt. Sajnos sok várossal előfordult ez, hogy elcsatolták a Trianon idején. Erről szomorú beszélni, de együtt kell élni a tudattal. Annyit még elmondanék, hogy Eszéknek van egy főutcája, amely olyan szép, mint a pesti Andrássy út. Gyönyörű villákkal, kúriákkal és kis palotákkal van tele. Attila fiam le is fényképezte őket. Ezek azért szomorú képek, mert ott vannak még a háborúnak a lövésnyomai. Nagyon szép házak, de mind meg vannak szórva géppuskalövedékkel.

Mészáros: A Heti Hetes ugye még forog? Mi lesz a főtémája a következő adásnak?

Farkasházy: A Heti Hetes természetesen még mindig forog. A legújabb Heti Hetes ma lesz a tv-ben, de már felvettük. Hernádi Judit most visszajött közénk, eddig ugyanis az RTL Klub egyik tehetségkutatójának zsűrizett. Most sokat foglalkozunk március tizenötödikével, s kicsit félek attól, hogy megrónak minket a nézők, pedig mindaz, ami elhangzik benne, azt Hermann Róbert most élő hadtörténésztől, a ’48-as forradalom kutatójától és Katona Tamástól tudom. Nem minden úgy történt, ahogy azt tanítják az iskolákban. Az 1848-49-es szabadságharc alatt sok mulatságos és ironikus dolog megesett. Többek között volt háromórás ebédszünet is, elvileg Jókai álmos volt a forradalom napjának kezdetén, Táncsics Mihály, pedig miután kiszabadították a börtönből, elaludt és emiatt nem tudott megjelenni a Nemzeti Színházban tartott előadáson. És ezeket a dolgokat lehetne még sorolni. Egyébként meg nagyon remélem, hogy nem ítélnek el ezért. Mi nem akarjuk beszennyezni a magyarok hősök emlékét. A történelmet mindig úgy kell tanulni, hogy hallgassák meg amit mondanak, és azután vessék össze egyéb olvasmányaikkal vagy nézzenek utána, hogy biztos úgy történt-e minden, mint ahogy azt mondják.

Mészáros: Ha már történelemnél és a politikánál tartunk, akkor felteszem a következő kérdésemet. Mi a véleménye a médiatörvényről?

Farkasházy: Fogós kérdés. Az is nagyon mulatságos dolog. Ilyen még nem volt, hogy egész Európa ellen lett volna egy magyar kormány. Olyan persze már volt, hogy egy magyar miniszterelnök, Bárdossy László egyszerre üzent hadat a Szovjetuniónak és az Egyesült Államoknak 1941-ben. De hát ez most egy nagyon kínos dolog, és remélem, hogy a lehető legjobban fogunk kikerülni belőle.

Mészáros: Végezetül az érdekelne még, hogy a felsoroltakon kívül mit jelent Önnek a márciusi nemzeti ünnep?

Farkasházy: Azt, hogy nagyon jó szándékú és nagyon tehetséges fiataloknak köszönhető az egész forradalmi megmozdulás. Nagyon érdemes az egésznek a történetét, lépéseit tanulmányozni. Hasznos utána olvasni egy-két dolognak. A forradalom kirobbantói közül sokan meghaltak vagy sajnos külföldre emigráltak. Kettétört a pályájuk ezeknek az embereknek, de mindezt jó cél érdekében vállalták.

Farkasházy Tivadarral Harkányban 2011. március 12-én

Farkasházy Tivadarral Harkányban 2011. március 12-én

Hírdetés

Egy hozzászólás to “Villáminterjú Farkasházy Tivadarral”

  1. Sentaelley Says:

    Kedves Márton! Enged meg, hogy gratuláljak az interjúdhoz Farkasházy úrral! Nagyon jó, szeretem ezt az embert.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: