Reklámok

Meghalt Habsburg Ottó

2011. július 4-én a bajorországi Pöckingben lévő otthonában elhunyt Habsburg Ottó főherceg, az utolsó osztrák-magyar trónörökös. 98 esztendős volt.

Habsburg Ottó magyar és cseh királyi, ill. osztrák császári főherceg, az utolsó Habsburg-trónörökös Bécsben 2008. március 10-én

Habsburg Ottó magyar és cseh királyi, ill. osztrák császári főherceg, az utolsó Habsburg-trónörökös Bécsben 2008. március 10-én

Ottó, az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó trónörököse 1912. november 20-án született az alsó-ausztriai Reichenauban. Apja IV. Károly császár, anyja pedig Zita pármai hercegnő, a későbbi királyné volt. A kis herceg 1916-ban, 4 esztendősen  szerepelt először a nyilvánosság előtt Bécsben dédnagybátyja, Ferenc József császár temetésén. Az első világháborút elvesztette a Monarchia, így Ausztria 1918 novemberében köztársaság lett és törvény mondta ki a dinasztia azon tagjainak száműzetését és vagyonuk elkobzását, akik nem mondtak le trónigényükről.

Károly császár lemondása után még 1921-ben két sikertelen kísérletet is tett Magyarországon a királyság visszaállítására, de mivel ezek mind kudarcba fulladtak, a később boldoggá avatott uralkodó Madeira szigetére költözött száműzetésbe nyolc gyerekével és nejével, Zitával. Károly 1922-ben itt halt meg, halála után pedig a Habsburg család feje és a trón várományosa Ottó lett.

Habsburg Ottót megfosztották minden címétől és élete nagy részét száműzetésbe kellett élnie; a második világháború alatt éppen az Egyesült Államokban, Belgiumban és Franciaországban élt, korábban pedig nyíltan szembefordult Adolf Hitlerrel és a nácikkal, több ezer zsidónak segített elmenekülnie Európából.

Hazájába, Ausztriába csak 1966-ban, 4 évtized után tehette be a lábát először, holott a családja tagjai évszázadokig osztrák császárok voltak. Ottó egyébként 1961-ben lemondott minden trónigényéről.

A határozottságáról és kiváló humorérzékéről ismert Habsburg 31 éven át volt a Páneurópai Unió elnöke, 1979-től 20 éven át pedig tagja volt az Európai Parlamentnek. Európai politikusként sokat fáradozott az Európai Unió bővítéséért, többek között ő is szorgalmazta Magyarország csatlakozását. 1989-ben, a Páneurópai piknik fővédnökeként jelentős érdemei voltak a vasfüggöny lebontásában. Az 1990-es években felkérte a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt, hogy legyen köztársasági elnök-jelölt, de Habsburg udvariasan elutasította a megkeresését.

Több nyelven, köztük magyarul is kiválóan beszélt, és Németország, Ausztria, Horvátország és Magyarország állampolgára volt. Magyarországon 60 település választotta díszpolgárává, akadémiák és egyetemek választották díszdoktorrá világszerte és 30 könyvet írt hosszú élete során.

1951-ben Franciaországban vette feleségül Regina szász-meiningeni hercegnőt, aki tavaly halt meg. Öt lányuk és két fiúk született, legidősebb gyermeke, Károly a magyar legitimista csoportok álláspontja szerint Magyarország királyi- és Ausztria császári trónjának jogos örököse.

Én 2004-ben a család sóskúti otthonába találkoztam Habsburg Ottóval valamint a főherceg nejével, fiával és unokáival. Akkor aláírást is kaptam tőle.

Halála napján a képviselők egyperces néma felállással emlékeztek Habsburg Ottóra az Országgyűlés plenáris ülésén. Testét már ma felravatalozták Pöckingben, ahova több száz embert várnak.

A Királyi felséget 7 gyermeke, 22 unokája és 2 dédunokája gyászolja.

Habsburg Ottó magyar és cseh királyi, ill. osztrák császári főherceg, az utolsó Habsburg-trónörökös és a 9 éves énem Sóskutón 2004. augusztus 18-án

Habsburg Ottó magyar és cseh királyi, ill. osztrák császári főherceg, az utolsó Habsburg-trónörökös és a 9 éves énem Sóskutón 2004. augusztus 18-án

Reklámok

3 hozzászólás to “Meghalt Habsburg Ottó”

  1. istvan Says:

    Ha 20. századi történelmünk szerencsésebben alakult volna, II. Ottó hivatalosan is királyunk lett volna. Szívemben így is az volt. Fiának, Károly és György főhercegnek és az egész királyi családnak őszinte részvétem! Ilyen nagy ember, mint Habsburg Ottó, kevés élt!

  2. kelemenmarc Says:

    R.I.P

  3. Lopez Says:

    Békében! 😦

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: