Közel száz emberrel végzett egy tömeggyilkos Norvégiában

2011. július 22-én délután az oslói kormányzati negyedben, a miniszterelnöki hivatal és egy sajtóközpont közelében történt robbanás, amelynek következtében többen életüket vesztették. Szerencsére Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök nem tartózkodott a helyszínen, így nem sérült meg a támadásban. A pokolgép a miniszterelnöki hivatalnak helyet adó 17 szintes épület ablakainak nagyobb részét betörte.

Nem sokkal a robbantás után az Oslo melletti Utoya sziget ifjúsági táborában egy rendőregyenruhába öltözött férfi lövöldözni kezdett. A rendőrség szerint a szélsőjobboldali nézeteket valló, 32 éves Anders Behring Breivik robbantott a kormányzati negyedben, majd két óra múlva a szigeten rendezett vérfürdőt a Norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének (AUF) a táborában. A férfinak regisztrált mezőgazdasági cége volt, így tudott nagy mennyiségű műtrágyát vásárolni, amelyből a robbanóanyagot készítette.

Anders Behring Breivik, a norvégiai robbantás és lövöldözés elkövetője

Anders Behring Breivik, a norvégiai robbantás és lövöldözés elkövetője

A magát rendőrnek álcázó elvetemült gyilkos fiatalok tucatjaival végzett, eddig 76 holttestet azonosítottak. A kormányzó norvég munkáspárt ifjúsági táborában a résztvevők életkora 16 és 22 év között volt, de voltak köztük 13 évesek is. A tömeggyilkos a szigeten végzett az 51 esztendős Trond Bernsten önkéntes rendőrrel is, aki Mette-Marti norvég hercegnőnek, a trónörökös nejének a féltestvére volt.

A szemtanúk beszámolója szerint a férfi miközben lövöldözött azt üvöltötte, hogy mindenkivel végezni fog. Az őrült ámokfutónál egy pisztoly, egy automata fegyver és egy puska volt, amikor a kommandósok elfogták Utoya szigetén.

A tömeggyilkosság áldozatait mentik a norvégiai Utoya szigetén 2011. július 22-én

A tömeggyilkosság áldozatait mentik a norvégiai Utoya szigetén 2011. július 22-én

Két nappal a tragédia után az oslói székesegyházban tartott gyászmisén V. Harald norvég király valamint felesége, Szonja királyné és gyermekük, Haakon trónörökös és neje, Mette-Marit hercegnő is részt vett. Az uralkodócsalád is részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak. A mise alatt a székesegyház előtt emberek ezrei gyűltek össze a szakadó eső ellenére.

Sajnos Norvégiában nincs halálbüntetés, pedig ez az ember igazán megérdemelné.

Imádkozz Norvégiáért!

Imádkozz Norvégiáért!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: