Könyvismertető – A hipnotizőr

Lars Kepler neve ismeretlenül cseng mindenki előtt. Nem tudunk semmit a szerzőről, holott a könyve, a Svédországban 2009-ben megjelent A hipnotizőr (Hypnotisören) az elmúlt évtizedek legsikeresebb skandináv krimijévé vált. A művet már közel 1 millió példányban adták el csak a Svéd Királyságban, és tucatnyi nyelvre fordították le, hiszen több mint 34 országban jelent meg.

Elolvashatod bármennyiszer ezt a könyvet, nem fogsz semmit megtudni a szerzőről, maximum annyit, hogy igencsavaros gondolatmenete van. És ha nem veszed alaposabban szemügyre a könyv borítójának hátsó részét, rá sem jönnél, hogy ez a titokzatos Lars Kepler nem is létezik. Álnév. Méghozzá nem is akárkié; egy íróházaspáré, Alexander és Alexandra Coelho Ahndorilé.

A hipnotizőr története több szálon fut, a hatóságok egy brutálisan meggyilkolt apa holtestére lelnek egy sportpálya öltözőjében, házához érve pedig nejét és legkisebb lányát is holtan találják, megcsonkított testtel. A család 15 éves fia, Josef viszont életben van, igaz állapota kritikus. Már szinte biztos, hogy valaki az egész családdal végezni akart, ezért a rendőrség minél előbb megakarja találni a a legidősebb lányt, aki nem tartózkodott otthon a tragédia idején.

Hogy Joona Lima felügyelő minél előbb meglelje a hölgyet, kénytelen kihallgatni az egyetlen túlélőt, a fiút, ő azonban nincs magánál. Nincs más teendő, a különös nevű dr. Erik Maria Barkhoz, a neves hipnotizőrhöz kell fordulnia segítségért, a bökkenő csak az, hogy a férfinek volt egy nagyon súlyos ügye, ami miatt megfogadta, hogy többé nem hipnotizál. Az ő feladata lesz, hogy módosult tudatállapotban információkat szerezzen a fiútól a gyilkosság részleteiről.

Innentől kezdve indul az őrült hajsza a lány megmentéséért, a gyilkos megtalálásért, valamint érdekes szerelmi szál és családi dráma is kibontakozik a könyv hasábjain. Az utolsó fejezetekben viszont az összes szál egymásra talál és frappáns befejezés zárja a művet. Alapvetően nincs semmi bajom a hosszabb könyvekkel, de szívem szerint én 70-80 oldallal rövidebben írtam volna meg ezt a művet.

Az elmúlt hónapokban, ahányszor könyvesboltba jártam, mindig megakadt a szemem A hipnotizőr látványos borítóján, de valamiért sosem vettem a kezembe, eddig. Nemrég belelapoztam és annyira megtetszett, hogy egyből meg is vettem. Még aznap elkezdtem olvasni, három nap múlva pedig már kiolvasottan tettem fel könyvespolcomra. Azt hiszem ezzel mindent el is mondtam arról, hogy milyen izgalmas is ez a könyv.

A sztori nem mindig halad időrendben, nem csak egy szempontból ismerhetjük meg a részleteket. De emiatt ne bánkódjunk, ezáltal csak még színesebbé válik a mű.

A hipnotizőr egy olyan kegyetlen krimi, amilyennek egy kriminek lennie kell. Mindez váratlan fordulatokkal, ötletes megoldásokkal és szerethető karakterekkel fűszerezve. Ajánlom minden irodalom szeretőnek – garantálom, nem csak a skandináv krimik kedvelőit fogja lekötni.

A hipnotizőr című skandináv krimi borítója

A hipnotizőr című skandináv krimi borítója

Egy hozzászólás to “Könyvismertető – A hipnotizőr”

  1. Kovács Roland Says:

    Érdekes könyv lehet, kicsit hosszú talán emiatt nem olvasom el.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: