Julija Timosenkót börtönbüntetésre ítélték

2011. október 11-én az ukrán fővárosban, Kijevben hét év börtönbüntetésre ítélték Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnökasszonyt, akit hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolnak. A bíróság a börtönbüntetésen kívül még 1,5 milliárd ukrán hrivnya kártérítés megfizetésére ítélte a miniszterelnököt és és hivatali tisztségek betöltésétől is eltiltotta három évig.

A volt kormányfő ellen indított pert politikai alapúnak és igazságtalannak tartja az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok is. A vádak szerint az 51 esztendős politikus 2009-ben a kormány jóváhagyása nélkül engedélyezte az orosz gáz magasabb áron vásárlásáról szóló szerződések aláírását és szabálytalanul használta fel a környezetvédelemre szánt pénzeket.

Timosenko az ítélet meghozása után kijelentette, hogy nem törődik bele az ítéletbe és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul segítségért. Julija Timosenko egy elfogadhatónak tűnő érvvel állt a média elé az ítélethirdetést követően; szerinte riválisa, Viktor Janukovics elnök a 2012-es ukrán parlamenti választások és a 2015-ös elnökválasztás előtt szeretne megszabadulni tőle, mint a legbefolyásosabb ellenzéki vezetőtől.

Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök a lánya kezét fogja a vádlottak padján egy kijevi bíróságon 2011. október 11-én

Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök a lánya kezét fogja a vádlottak padján egy kijevi bíróságon 2011. október 11-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: