Változhat a brit trónöröklési törvény

Nagy-Britannia uralkodója hat évtizede (jövőre lesz 60 éve) egy nő II. Erzsébet királynő személyében, azonban David Cameron brit miniszterelnök 2011. október 14-én kijelentette, hogy megváltoztatná a brit trónöröklésre vonatkozó szabályokat.  A trónöröklési rend szerint lehet meghatározni, hogy kit illet meg az uralkodói cím és hatalom, miután meghalt a tisztséget betöltő személy, vagy lemondott. A Brit Nemzetközösségekben, tehát Nagy-Britanniában is a férfi elsőszülöttség joga érvényesül, tehát az uralkodó legidősebb fia örökli a trónt az uralkodó halála után. Ez azt jelenti, hogy a legidősebb fiúgyermeket illeti meg a korona és az összes fiú utód elsőbbséget élvez a leánygyermekek előtt.

Az 1701-ben elfogadott törvény (Act of Settlement) értelmében jelenleg négyezer ember tarthat igényt a brit trónra; ez a szám többek között azért ilyen magas, mert csak Viktória királynő (1819-1901) kilenc gyermeke negyven unokával áldotta meg a hosszú életű uralkodónőt. Viktória gyermekei közül került ki egy német császárné, egy brit király, az unokáiból pedig német császár, orosz nagyhercegnő, román királyné, svéd koronahercegnő és spanyol királyné lett. A további leszármazottakról már csak időigényes kutatások során lehetne beszámolni, ezért a brit királyi család csak a trón első ezer várományosát tartja csak számon, s mivel a Windsor-ház rokonságban áll a legtöbb európai királyi családdal, ezért nem meglepő, hogy nagyon sok külföldi uralkodó neve szerepel a felsorolásban.

Érdemes tudni, hogy római katolikus vallású személy nem ülhet Nagy-Britannia trónjára, csak protestáns, aki elismeri „Anglia Egyházát”, a legnagyobb angliai keresztény egyházat, amely a 16. században vált ki a Katolikus Egyházból. Továbbá olyan személy sem lehet a szigetország uralkodója, aki római katolikushoz ment hozzá.

A jelenlegi törvény értelmében II. Erzsébet halála után fia, Károly walesi herceg fogja örökölni a trónt, de ha a királynő az unokája javára mond le (ill. ha Károly előbb hal, meg mint az anyja), akkor a trónörökös legidősebb fia, Vilmos herceg lesz Nagy-Britannia és Észak-Írország királya. Ha a 29 éves Vilmosnak és nejének, Katalin hercegnőnek (polgári nevén Kate Middleton) lánya születne először, akkor a kis hercegnő örökölné a trónt, de csak abban az esetben, ha nem születik öccse. Ugyanis a fiú utód azonnal megelőzné nővérét az öröklődési rendben.

A brit kormány David Cameron miniszterelnök vezetésével éppen ezért tette meg most az első hivatalos lépést a trónutódlási törvény vallási diszkriminációtól és nemek közötti megkülönböztetéstől való mentesítése érdekében. A kormány változtatni szeretne a vallási korlátozásokon is, de a módosítások továbbra sem tennék lehetővé, hogy katolikus uralkodó üljön a brit trónra, ugyanis a mindenkori angol királynak illetve királynőnek kell az anglikán egyház fejének lenni.

II. Erzsébet brit királynő unokájának Vilmos hercegnek és választottjának, Katalin hercegnőnek (er: Kate Middleton) az eksüvője után 2011. április 30-án a Clarence House-ban készített felvétel

II. Erzsébet brit királynő unokájának Vilmos hercegnek és választottjának, Katalin hercegnőnek az eksüvője után 2011. április 30-án a Clarence House-ban készített felvétel

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: