Megölték Kadhafit

2011. október 20-án a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) forradalmárai elfoglalták a líbiai Szirt városát, a Moammer el-Kadhafi diktátorhoz hű erők utolsó védőbástyáját és elfogták magát a 42 éven át hatalmon lévő vezért is. Nem sokkal később bejelentették, hogy megölték a bukott líbiai diktátort, akit szülővárosa, Szirt közelében kaptak el a felkelők.

Egy arab hírtelevízió által közreadott kép, amelyen Moammer Kadhafi líbiai vezető látható, miután megölték Szirt városában a felkelők 2011. október 20-án

Egy arab hírtelevízió által közreadott kép, amelyen Moammer Kadhafi líbiai vezető látható, miután megölték Szirt városában a felkelők 2011. október 20-án

A 69 éves Kadhafi halálának körülményei egyelőre még nem ismertek, csak annyit lehet tudni, hogy azt a konvojt, amellyel Kadhafi menekült a NATO repülőgépei megtámadták, a diktátort viszont még élve fogták el. Az arab hírtelevíziók bemutattak különböző felvételeket az elfogott ezredesről, amelyeken jól látható, hogy katonák próbálják támogatni a diktátort, aki hangosan kiabált közben. Kadhafi fején nem volt semmi, viszont arca és a testét vér borította. Miután megölték a retteget vezért, holtestét végigvonszolták a városban, közben pedig az emberek szabadon leköphették és megrugdoshatták a gyűlölt diktátort.

Moammer el-Kadhafi volt líbiai vezető holtteste, miután megölték a felkelők 2011. október 20-án

Moammer el-Kadhafi volt líbiai vezető holtteste, miután megölték a felkelők 2011. október 20-án

A NATO és a líbiai Átmenetei Nemzeti Tanács is megerősítette a nap folyamán a diktátor halálának hírét. A részletekről később hoznak nyilvánosságra adatokat.

Videó, amelyen Kadhafi elnök félmeztelen véres holtestét végigvonszolják Szirt városában a diktátor halála után 2011. október 21-én.

Moammer Kadhafi 1942. június 19-én született Szirt városában, de már fiatalon megmutatkoztak rajta a despotizmus jelei és érdeklődése a politika iránt. 1961-ben éppen a politikai tevékenységei miatt elbocsátották az iskolából, majd később jó eredménnyel elvégezte a jogi szakot és a bengázi katonai akadémián tanult. Itt a barátaival szervezett titkos csoportot és 1969-ben megdöntötte Líbia uralkodójának, Idrísz líbiai királynak a hatalmát, amíg az Törökországban tartózkodott. Más diktátorokkal ellentétben Kadhafi nem adományozott magának mindenféle címeket, hanem ezredessé léptette elő magát, mondván az ezredes az ország hadseregének főparancsnoka, ergo a hatalom a nép kezében van. Ennek ellenére hangzatos címmel tüntette ki magát; a „Líbiai Szocialista Népköztársaság, a Forradalom Testvéri Vezére és Útmutatója” lett a hivatalos rangja.

A Kadhafi eszméit magába foglaló A zöld könyv című mű három kötetben jelent meg az 1970-es években. 1973-ban Líbia megszállta a szomszédos Csádot és csak 15 évvel később kötöttek fegyverszünetet. A líbiai csapatok viszont csak 1994-ben vonultak ki az országból a hágai Nemzetközi Bíróság többszöri felszólítására.

Ezekben az időkben Moammer Kadhafit rendszeresen kapcsolatba hozták korrupcióval és különböző terrorakciókkal. Lelkesen támogatta az 1972-es müncheni olimpián mészárlásig fajuló emberrablást elkövető Fekete Szeptember terrorcsoportot, de további terrorcselekmények „szponzorálása” is köthető a nevéhez.

Ronald Reagan amerikai elnök kísérletet tett az elmozdítására, és a „Közel-Kelet veszett kutyájának” aposztrofálta a diktátort. A helyzet odáig mérgesedett, még 1982-ben az USA megszüntette a líbiai olaj importálását. 1984-től kezdve Nagy-Britannia egy évtizeden keresztül nem folytatott semmilyen jellegű diplomáciai kapcsolatot Líbiával.

1986-ban a Líbiához tartozó Szidra-öbölben az Egyesült Államok líbiai olajszállító hajókat támadott meg, majd Reagan elnök utasítására megkezdték Tripoli és Bengázi bombázását. A hadművelet során több tucat katonai személy és ártatlan líbiai polgár is életét vesztette. A bombázások során életét vesztette Kadhafi örökbefogadott lánya is.

1988. december 21-én egy Boeing 747-121-es repülőgép zuhant le a skóciai Lockerbie városában egy robbantásos merénylet miatt. A katasztrófában 270 ember vesztette az életét, köztük négy magyar és közel kétszáz amerikai. Kadhafi megtagadta a repülőgép-robbantás ügyében folytatott nyomozásban való együttműködést és csak 2003-ban ismerte el, hogy líbiaiak állnak a gyilkosság mögött.

Annak ellenére, hogy Líbiát évtizedeken át terrorizmust finanszírozó országként könyvelték el, Kadhafi megítélése nem változott Afrikában és a Közel-Keleten. Elnöke volt az Afrikai Uniónak (AU), és a szervezet etiópiai ülésén 2009-ben minden idők leghosszabb beszédét tartotta meg. Az exhibicionista vezető tíz órás beszédet tartott több száz résztvevő előtt.

A Kadhafi ellen kirobbant forradalom idén tavasszal vette kezdetét, de már korábban is voltak megmozdulások; 1993-ban sikertelen merényletet hajtottak végre ellene, 1996-ban pedig véres összecsapásokba torkoltak a személye elleni tüntetések. A 2011. február 15-én kirobbant líbiai polgárháború veszteségeiről lehetetlen lenne pontos adatot közölni, de a világszervezetek információi szerint a kétszázezret is meghaladja a halottak száma. Csak negyven ezer felett mozog azoknak a felkelőknek a száma, akik életüket vesztették és legalább ennyi azoknak a Kadhafi-hű erőknek a száma, akik szintén meghaltak a harcok során. A polgári lakosság megtizedelését pedig még nem is említettük. Líbia fővárosát, Tripolit egyébként idén márciusban a NATO is bombázta, a becslések szerint itt is több ezren vesztették életüket.

A szóbeszéd szerint Líbiában nem akad olyan család, amely ne tudna a rezsim áldozatairól, ugyanis Kadhafi híres volt a kegyetlen megtorlásairól is.

Kadhafi több alkalommal volt házas, a frigyekből hét fia született, azonban közülük többen életüket vesztették idén. Kadhafi özvegye, Safia Farkash (Farkas Zsófia/Safia el-Brasai) magyar és horvát ősökkel is bírt.

Élete utolsó perceiben készült felvételen látható Moammer el-Kadhafi volt líbiai vezető Szirt városában, mielőtt megölték volna 2011. október 20-án

Élete utolsó perceiben készült felvételen látható Moammer el-Kadhafi volt líbiai vezető Szirt városában, mielőtt megölték volna 2011. október 20-án

Hírhedt volt az ezredes legendás személyes testőrsége, az úgynevezett Amazon Gárda is, amely 40 fegyveres kiképzést kapott afrikai nőből állt. Kadhafi „szűz angyalai” minden külföldi látogatásra elkísérték vezetőjüket, az elnök 2009-es római tartózkodása alkalmából pedig további 700 nőt rendelt magának. Az arab kultúrában jóképűnek és örökifjúnak titulált Kadhafi mindig is rajongott a nőkért, a hozzá közelállók szerint több ezer lánnyal és asszonnyal került intim kapcsolatba.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság még az év elején elfogatóparancsot adott ki a líbiai diktátor ellen, de a világ vezetői szerint akár a másfél milliót is elérheti azoknak az embereknek a száma, akik Kadhafi miatt haltak meg a diktátor 42 éve tartó rémuralma során.

Moammer el-Kadhafi volt líbiai diktátor (1942-2011)

Moammer el-Kadhafi volt líbiai diktátor (1942-2011)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: