Schmuck Andor a politikáról: „kicsinyes, kisstílű, jövőkép nélküli, hiteltelen és buta”

Schmuck Andor volt az 1990-es évek elején a magyar szocialisták új üdvöskéje, 1993-ig BIT (Baloldali Ifjúsági Társulás) elnökségi tagként dolgozott, majd Újpesten lett önkormányzati képviselő. Időközben a munkaügyi miniszter tanácsadójaként és Zámbó Jimmy személyi menedzsereként is ismerté vált és megalapította a Xénia Láz Egyesületet, amelynek nyolcvanezer tagja volt. A Xénia Láz célként tűzte ki a fiatalok lefoglalását, azonban egy nagy port vert botrány után megszűnt. A barátai által csak „Smukinak” becézett egykori baloldali politikus 2001-ben Bal-Eseteim címmel leleplező könyvet írt a magyar politikáról, 2004-ben megalapította az időseket támogató Tisztelet Társaságát, 2010-ben pedig főpolgármester jelölt volt Budapesten. Schmuck sokak számára csak az emlékezetes kampánydaláról, látványos esküvőjéről, fogyásáról és állandó médiajelenlétéről ismert.

Andor tele van tervekkel még mindig, a közelmúltban választották meg a poraiból újjászülető Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) főtitkárának. Vele beszélgettem most. Az interjú előtt le szeretném szögezni, hogy nem kívánok politikai állást foglalni.

Schmuck Andor baloldali magyar politikus, a Tisztelet Társaság alapítója,a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) főtitkára

Schmuck Andor baloldali magyar politikus, a Tisztelet Társaság alapítója,a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) főtitkára Budapesten 2011. november 1-jén (Fotó: Mészáros Márton)

Mészáros: Az olvasók kedvéért mondjuk el, hogy a Tisztelet Társaságának székházában zajlik a beszélgetésünk. Naponta 1500 ember olvassa a blogomat, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy mindegyikük tisztában van azzal, hogy mi is az a Tisztelet Társasága. Elmondanád, hogy miért is hoztad létre ezt a társaságot?

Schmuck: Hét évvel ezelőtt találtam ki a Tisztelet Társaságát. Az egész úgy pattant ki a fejemből, hogy sorban álltam az éjjel-nappali közértben és most itt álljunk meg egy szóra. Sokan nem tudják, de az első munkahelyem egy éjjel-nappali közértben volt. Szóval álltam a boltban fizetésre várva a pénztárnál, előttem pedig egy idős néni készült fizetni, a kasszás kiscsaj pedig rágózva annyit mondott az aprót kereső néninek, hogy „tessék hagyni mama, költse el inkább a temetésére”. Akkor azt mondtam magamnak, hogy itt bizony nagyon nagy baj van. Otthon leültem a nagymamámmal beszélgetni és elhatároztam, hogy valamit kell csinálni. Például egy szervezetet, amit viszonylag fiatalok üzemeltetnek a nyugdíjasoknak, mert igenis van élet hatvan után is. Attól még, hogy valaki nyugdíjas lesz nem veszti el a szaktudását, a mentalitását, a diplomájának az értékét, a nyelvtudását, a vitalitását. Ugyanolyan ember marad, sőt még lehet, hogy különb is, mint egy fele annyi idős. Megpróbálunk minél több kulturális programot, egészségügyi szűrést, számítógépes tanfolyamot, nyelvoktatást létrehozni a szépkorúaknak. Fontos, hogy mindezt meg tudjuk valósítani ingyen. Úgy gondolom, hogy ezért van 142 ezer egyéni tagunk. Az utóbbi években alaposan fújtak a szelek hazánkban a politikát illetően, de mi megőriztük a hitelességünket. Mára már olyan „erőnk” van, hogy júliusban végre felavathattunk egy szépkorúbarát szállodát Gyulán, amelyben a szállás anyagilag is megfelelő a nyugdíjasok számára. De sikerült szerezni több liter bort, élelmet, tartós élelmiszercsomagot, két darab tévét és lehetne még sorolni a sikereinket. Három évvel ezelőtt azt mondtam Bangó Margitnak, hogy lenne egy CD, amire szeretném, ha felénekelne három számot. Erre Margit azt mondta, hogy elvállalja, de csak akkor, ha én énekelek vele. Végül igent mondtam én is, elkészült az album és el is küldtük millió helyre; nem kellett fizetni érte, de azt mondtuk, hogy amit szeretnének érte adni azt egyenesen az Ódry Árpád Színészotthonnak adják. Egyébként az más kérdés, hogy sokan nem is tudják, de nekem van hétköznapi állásom is, marketingkommunikációs tanácsadást adok egy cégnek, amely ilyen szempontból mérhetetlenül toleráns velem.

Mészáros: Még jóindulattal is túlzás lenne azt állítani, hogy téged mindenki kedvel.

Schmuck: Tény, hogy megoszlanak rólam a vélemények. Engem mérhetetlenül zavartak egy időben a hozzászólások az interneten. Amit csinálok, azt megpróbálom jól csinálni. Az ember mindig hibázhat, ezért el kell fogadnunk a kritikai hangokat is. Cáfolhatjuk, de az tény, hogy a gyalázkodások mindenkinek fájnak. Nekem is fájnak, neked is fájnának. Volt egy szerencsétlenül járt katonahölgy, aki meghalt Afganisztánban. Mindezek tetejében egy kisgyermekes édesanya volt a hölgy. Az első hozzászólás a hírhez a következő volt: „úgy kellett a büdös k***nak, miért nem maradt a fakanálnál?” És akkor én hirtelen rájöttem, hogy tulajdonképpen én mire is sértődök meg? Ha valakik képesek ilyeneket írni, akkor min csodálkozunk? Nagyon nagy kérdés, hogy mi vezet ide. Az ember, aki hisz valamiben, az nem ír ilyet.

Mészáros: Volt egyébként botrányotok a Tisztelet Társaságaként?

Schmuck: Soha egyetlen forintnyi állami segélyt nem igényeltünk, mindent megpróbálunk mi magunk, támogatók, szponzorok segítésével megoldani. A válasz pedig az, hogy a sok küzdelem ellenére elértük azt, hogy az elmúlt években nagy botrányunk nem volt, sőt, mondhatni egyáltalán nem volt. Egyébként én nem is vagyok elnöke a Tisztelet Társaságának, mert arra is odafigyelünk, hogy a szervezetünk elnöke mindig egy szépkorú legyen. Nem a rang a fontos, hanem, hogy mit teszünk le az asztalra. Aki nem érti meg ezt, annak nagy baj van a fejében. Két fajta embertípus létezik; az egyik azt mondja, hogy azt hiszem el, amit látok, a másik pedig, hogy azért van hitem, hogy lássak. A Nobel-díjas Elie Wiesel mondta, hogy a katolikusok, a keresztények és a zsidók között egy alapvető hasonlóság van, mind hisznek abban, hogy van Messiás. Azonban van egy alapvető különbség köztük, ugyanis az egyik vallás szerint már eljött a Messiás és egyszer újra el fog jönni, a másik vallás szerint pedig egyszer eljön, de még nem jött el. Ő azt mondta, hogy azért imádkozik, hogy az ő életében jöjjön el a Megváltó. És amikor eljön,  az emberek megfogják kérdezni tőle: Uram, jártál már itt korábban is? És Wiesel akar lenni az aki Krisztus fülébe súgja, hogy csak erre az egy kérdésre ne válaszoljon. És ebben benne van minden.

Mészáros: Ha már ilyen nagy gondolatoknál tartunk, akkor megkérdezném, hogy van-e életfilozófiád?

Schmuck: Körülbelül harminc évvel ezelőtt a nagymamám azt mondta nekem: „idefigyelj öcsém, minden nap, amikor az ember felkel, az egy nappal közelebb hozza a halálához”. Ezen nem tudunk változtatni, éppen ezért próbálj meg minden napot úgy megélni, hogy kihozd belőle a száz százalékot. És ha véletlenül az a nap lenne az utolsó, akkor ne azon kelljen bosszankodnod, hogy mit nem úgy csináltál, ahogy kellett volna, hanem törekedj arra, hogy mindent jól tegyél. Elég rumlis az íróasztalom, de minden reggel egy cetlire felírom, hogy mik az aznapi teendőim. Van olyan nap, hogy nem sikerül elintéznem mindent, de ez nem feltétlenül az én hibám. Én mindent megpróbálok. Mindig.

Mészáros: Emlékszem néhány évvel ezelőtt Dávid Ibolya is megkapta a társaság elismerését, még kezet is csókoltál neki a díjátadón. Mesélnél róla, ő hogy került a képbe?

Schmuck: Ha Dávid Ibolyáról beszélünk, akkor érdemes tudni, hogy nekünk volt egy elképzelésünk, ez pedig nem más volt, mint a kegyeleti járandóság. Ezt a javaslatot végül mind a négy parlamenti párt aláírta, de mégsem lett belőle semmi. Végül az MDF volt az egyetlen párt, aki elfogadta a tervünket és készségesen együttműködött velünk. Mi pedig azt mondtuk, hogy hajlandóak vagyunk velük együtt lépni. Ez az elképzelés a tagoknak is tetszett, tartottunk egy szavazást; 120 ezren voltunk és 74 ezren jeleztek vissza, hogy tetszik nekik az ötlet.

Mészáros: Kik kaphatják meg a Tisztelet Társaságának a díját?

Schmuck: Van több kategória – politikus, közszereplő, médiaszemélyiség, színész stb… -, amelyeknek a jelöltjeire a tagok szavazhatnak. Dávid Ibolya is így kapta meg az elismerést, hiszen a szépkorúaknak pozitív visszajelzés volt, hogy az MDF felkarolta az ügyünket és a támogatásukról biztosított minket. Nálunk pedig nincs díjvisszavonás, aki egyszer megkapta, az élete végéig birtokolhatja az elismerést. És ennek így is kell lennie.

Mészáros: A tavalyi polgármester választáson a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) főpolgármester-jelöltje voltál.

Schmuck: Így volt. Amikor elindultam a főpolgármesterválasztáson, akkor engem nem sütött meg a nap. Tisztában voltam vele, hogy az esélyeim az egy-két százalékot sem érik el. Viszont fel szerettem volna karolni azokat az ügyeket, amelyek fontosak a szépkorúaknak. És a kampány alatt sikerült is elérnünk kisebb sikereket. Budapesten kellene lennie egy központi banknak, amely nincs arra orientálódva, hogy nyeresége legyen. Ezzel évi 7-8 milliárd forintot lehetne megspórolni és ennyi pénzből jelentős felújításokat lehetne végrehajtani a fővárosban. A legnagyobb probléma a közbiztonságban az, hogy a rendőrök elvégzik az iskolát, felvezénylik őket Budapestre, és innentől kezdve csak egy dolog érdekli őket: az, hogy mikor tudnak visszakerülni oda, ahol születtek. Ők nem akarnak a fővárosban élni, jobb nekik ott, ahonnan jöttek, hiszen ott mindenkit ismernek és ott lakik a családjuk. Szerződést kellene velük kötni, azt mondanánk nekik, hogy te vagy a rendőr, itt van a lakás, fizeted a havi törlesztőrészletet, és ha előbb elmész dolgozni máshova, akkor a lakás a fővárosnál marad, és úgy vesszük a törlesztőrészletet, mintha bérleti díjat fizettél volna. Tehát ha húsz évet lehúzol a fővárosban rendőrként, akkor kvázi megvetted a lakást. A főpolgármesteri kampány során van egy másik fontos dolog, amiről szeretnék beszélni. Ennek a városnak szüksége van egy látványosságra. Ide építenünk kellene valamit! Lehet, hogy merészen hangzik, de sok látogatót vonzana egy Harry Potter-park, egy Disneyland, vagy valami hasonló a Los Angeles-i látogatható filmstúdiókhoz. Kőbányán például ott van a hatalmas szeméttelep, nyugodtan lehetne ott építkezni. Közel van a reptér, arról nem beszélve, hogy nagyon sok pénzt hozna ez a fővárosnak. Az ingatlanárak is felmennének és Budapest hírnevét is csak öregbíthetnénk vele. Igaz nem választottak meg polgármesternek, de küzdök érte, hogy a javaslataim ne csak ötletek maradjanak. Az embereket motiválni kell arra, hogy ez a város élhető.

Mészáros: Volt egy fogadásod idén is, ez nem az első alkalom, hogy próbára teszed magad.

Schmuck: Arról szólt ez az egész fogadás, hogy bebizonyíthassam, hogy három hónap alatt le lehet fogyni hatvan kilót. Természetesen volt tétje a játéknak, három és fél millió forint készpénzt és közel négy millió forint értékben tárgyakat ajánlottak fel nyugdíjas szervezeteknek. A kilencven nap alatt végül 52,6 kilót fogytam csak, tehát nem tudtam betartani a szavamat. Ezért kellett az Andrássy úton kukorékolva végig futnom, viszont 7 ezer kilogramm élelmiszert gyűjtöttünk össze, amit szétosztottunk a nyugdíjasoknak.

Mészáros: Megkérdezhetem, hogy mennyit nyomsz most?

Schmuck: 184 kilóról indultam, jelen pillanatban pedig 117 kg-ot nyomok. Ez is nagyon nagy fogyás, igény van rá. Kitartónak kell lennünk.

Mészáros: Külső szemlélőként mit mondanál magadról?

Schmuck: Ezen még nem gondolkoztam. De ha kívülről nézném magamat, akkor egy joviális, értelmes embert látnék – mackónak már nem nevezném magamat – , aki próbál itt dolgokat tenni, próbál szervezni és segíteni azokon, akik igénylik a segítséget.

Mészáros: Ha a magyar sztárvilágból kellene valakit megnevezned, akkor kit neveznél a legjobb barátodnak?

Schmuck: Korda Györgyöt. Vele ezeréves a barátságunk. Gyuri zseni, őt nagyon szeretem és tisztelem. Ha nem találkozunk egy-két hónapig, akkor is pontosan tudjuk, hogy mit gondolunk egymásról.

Mészáros: Mit szólsz az MSZP pártszakadásához?

Schmuck: Gyurcsány Ferenc úgy döntött, hogy elmegy és el is ment. Erre a Quimby nótáját tudom csak idézni, mondván „engedem hadd menjen”.

Mészáros: Hogyan vélekedsz az MSZP jövőjéről?

Schmuck: Azt látom, hogy az MSZP-nek egyetlen egy útja van. Abba kell hagynia a gyűlöletkeltést és megfelelő válaszokat kellene találniuk a kérdésekre. Nem hiszek abban, hogy „Gyurcsány takarodj!”, de az „Orbán takarodj” is távol áll tőlem. A szocialistáknak nem Orbán Viktor ellen kellene küzdeniük, hanem a szegénység ellen. Nem a Fidesz ellen kellene uszítani, hanem megoldást kellene találni a munkanélküliségre. Nem a kormány vagy például Lázár János ellen kellene mozgolódni, hanem a nyugdíjak reálértékéért kellene küzdeni. Ha nem veszi észre a hibáit az MSZP, akkor ők sem jobbak a Fidesznél. Számomra megdöbbentő volt, hogy rendeztek egy kulturált megmozdulást, erre a fél tömeg „Orbán takarodj”-at skandált. A politikáról annyit szeretnék még elmondani az olvasóknak, hogy nincs baloldali vagy jobboldali megfagyás, éhenhalás, de ugyanígy nincs jobb vagy baloldali szegénység. A politikai hovatartozás nem old meg semmilyen gondot.

Mészáros: A személyes jövődről, terveidről is beszélnél?

Schmuck: Néhány évvel ezelőtt kizártak az MSZP-ből, de ennek ellenére a közelmúltban megválasztottak az MSZDP főtitkárának. Nekem most az a tervem, hogy létrehozzunk egy olyan szociáldemokrata pártot, amely az embereken szeretne segíteni és nem a politikusok bankszámláját növelné. Célba vettük, hogy a fent említett problémákat orvosoljunk és egy élhető, barátságos város létrehozásán fáradozunk. Erre próbálok összehozni egy valódi párbeszéden alakuló kerekasztalt. Szerintem van is rá esély, hogy sikerüljön ez a beszélgetés.

Mészáros: Ha már ennyire átnyergeltünk a politikára, akkor az lenne az utolsó kérdésem, hogy öt szóval hogyan tudnád jellemezni a mai magyar politikát?

Schmuck: Kicsinyes, kisstílű, jövőkép nélküli, hiteltelen és buta. Ez a mai magyar politikai címszavakban.

f

Schmuck Andor baloldali magyar politikus, a Tisztelet Társaság alapítója,a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) főtitkára Budapesten 2011. november 1-jén (Fotó: Mészáros Márton)

Egy hozzászólás to “Schmuck Andor a politikáról: „kicsinyes, kisstílű, jövőkép nélküli, hiteltelen és buta””

  1. gyula Says:

    Magvas gondolatok egy enyhény vitatott személyiségtől. Smuki számomra egy elvakult kommunista, de van az interjúdban néhány mondata amit lehetne figyelemmel jutalmazni. Az utolsó felvétel pedig zseniális, nagyon jó kép!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: