Meghalt a világ legöregebb aktív színésze

Szentestén, 2011. december 24-én, 108 éves korában elhunyt Johannes Heesters holland származású német színész. Az idős művész már december elején kórházba került, néhány nap elteltével hazaengedték. Úgy tűnt, hogy jó egészségi állapotnak örvend, azonban karácsony előtt néhány nappal újra kórházba kellett szállítani. A gyógyintézményben hunyt el.

A holland Johannes Heesters, a világ legidősebb aktív színésze (1905-2011)

A holland Johannes Heesters, a világ legidősebb aktív színésze (1905-2011)

Johannes Heesters 1903. december 5-én a hollandiai Amersfoort városában született. Tizennyolc évesen állt először a színpadra, miután elvégezte tanulmányait. 1924-ben láthatta a közönség először a mozivásznon, a Cirque Hollandais című némafilmben kapott szerepet. Azóta közel száz filmben játszott, legutóbb idén vállalt szerepet a Ten című rövidfilmben.

A művész 1936 óta Németországban élt és dolgozott. A kiváló egészségi állapotnak örvendő Heesters volt a világ legidősebb még aktív színpadi és televíziós színésze, haláláig játszott színpadon. Heesters annak ellenére aktív maradt, hogy 2009-ben teljesen megvakult.

A Jopie becenevű művész főszereplésével játszott színdarabokat Adolf Hitler német diktátor is látta, őt magát pedig rengeteg támadás érte az állítólagos náci múltja miatt. Az idős Heesterst az egyik holland televíziónak adott interjújában Adolf Hitlerről faggatták. A férfi a következő feleletet adta a kérdésre; „Hitler? Bár túlzottan nem ismertem, de Istenemre, tényleg kedves fickó volt”.

A náci Németországban befutott karrierje miatt szülőhazájában évtizedekig nem léphetett fel, szülővárosában negyvenévnyi távollét után 2008-ban állt újra színpadra.

A második világháború után Bécsben, Münchenben és Berlinben voltak rendszeres fellépései, de az 1960-as és 70’-es években rendszeresen szerepelt a televízióban és tévéfilmekben is szerepet kapott.

Az „évszázad gigerlijének” (feltűnő öltözetű ember) tartott színész-énekes haláláig rendre vállalt kisebb színházi szerepeket. A művészt 2008-ban, a 105. születésnapján Bambi-díjjal tüntették ki.

Johannes Heesters tavaly decemberben, a 107. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen még dalra fakadt. Mint mondta, az éneklés volt az egyik legnagyobb szenvedélye.

Jopie először 1930-ban nősült, azonban felesége ötvenöt év múlva meghalt. Két gyermek született a házasságból. Második, nála évtizedekkel fiatalabb feleségét 1992-ben vette el. Unokái, dédunokái és ükunokái is gyászolják.

          Mészáros Márton

A holland Johannes Heesters, a világ legidősebb aktív színésze (1905-2011)

A holland Johannes Heesters, a világ legidősebb aktív színésze (1905-2011)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: