Tovább dagad a Schmitt-plagizálás botrány

A HVG politikai-gazdasági-kulturális hetilap 2012. január 11-i információi szerint Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című doktori disszertációjának nagy része szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével, így felmerült a plagizálás vádja.

A források szerint Schmitt Pál egy bizonyos Nyikolaj Georgijev bolgár sportkutató, diplomata francia nyelven írt, 1987-ben befejezett Analyse du programme olympique (des Jeux d’Olympiade) (magyarul: Az olimpiai játékok programjának elemzése) című kétkötetes művének tartalmát másolta le.

2011-ben plágiumbotránya miatt kényszerült lemondani Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter. Ha bebizonyosodik a szóbeszéd, akkor Schmitt akár el is vesztheti doktori címét.

A Köztársasági Elnöki Hivatal cáfolja és a „leghatározottabban visszautasítja” a vádakat. Ha azonban kiderül, hogy a hírek mégis igazak, akkor a 69 éves köztársasági elnök nem csak a hiányos helyesírás miatt szégyenkezhet. Persze, ezzel nem akartam sem politikai állást foglalni, sem Schmitt Pált támadni – minden tiszteletem az övé!

Mészáros Márton

Schmitt Pál köztársasági elnök

Schmitt Pál köztársasági elnök

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: