Magyar turistákat öltek meg Etiópiában

2012. január 18-án az etióp kormány szóvivője bejelentette, hogy helyi nomád népek fegyveresei európai turistákat támadtak meg az Erta Ale vulkán közelében az észak-etiópiai Afar régióban 2012. január 17-re virradó éjjel. A fegyveres konfliktus helyszíne nem esik távol Eritrea köztársaságtól, amelynek függetlenségét 1993-ban ismerték el. Az ország és Etiópa azóta sem ápol jó kapcsolatot, 1998 és 2000 között több tucat áldozatokat követelt a két ország közötti határháború.

A támadás azon a Danakil-földön történt, ahol 2007-ben négy brit és egy francia állampolgárságú turistát raboltak el. Ez a terület a Föld legszegényebb területe, és az itt élő népek nem tűrik el, hogy bárki is megsértse a szuverenitásukat, ezért a legtöbb átutazóra és turistára fegyvert fognak.

Az áldozatok között van két magyar, két német és egy osztrák állampolgár, de elraboltak két német és két etióp állampolgárt. Az etiópiai merényletnek három magyar túlélője van, ők sikeresen hazaérkeztek az ország fővárosából, Addisz-Abebából Magyarországra.

Az egyik magyar halálát két lövés okozta, másik férfi pedig a támadás után az orvosi ellátás teljes hiánya miatt vesztette életét. Fábián Tamás, a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék tanára és Szabad Gábor bőrgyógyász esett áldozatul az etióp fegyvereseknek.

A magyar áldozatok a Szegedi Tudományegyetem oktatója által szervezett magántúrán vettek részt. Külföldi turisták csak hivatalos engedéllyel utazhatnak a régióba, mert az idegenek fokozott veszélynek vannak kitéve a környéken.

          Mészáros Márton

Magyar turistákat öltek meg Etiópiában

Magyar turistákat öltek meg Etiópiában

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: