Mozi ajánló – Jack és Jill

Rossz válasz, ha valaki Adam Sandlert nevezi meg a kedvenc színészének. Nem tudunk mit tenni, sajnos nagyon sok olyan emberrel találkozni, akik Sandlert tartják a kedvenc színészüknek. Arról szó sincs, hogy Sandler ne tudna vicces lenni, csak egy bizonyos fok után már mérhetetlenül idegesítő. A Jack és Jill (Jack and Jill) című filmben a szokásosnál is irritálóbb a zizzent humor népszerű képviselője.

A szövevényesnek nem nevezhető történet egy hálaadást ünneplő Los Angeles-i családról szól, ahova egyszer csak beállít az apa ikernővére. Jack, a férfi, és nővére, Jill között nem felhőtlen a kapcsolat, azonban az idő előrehaladtával ráeszmélnek, hogy még mindig sok közös tulajdonságuk van. A történet egyáltalán nincs agyoncsavarva, az egyetlen érdekes szál benne Al Pacino jelenléte. Az Oscar-díjas filmszínész a Jack és Jillben önmagát játssza, s a történet szerint beleszeret a trampli Jillbe. Ilyenkor mondják, hogy van az a pénz…

A Dennis Dugan rendezte film két főszereplőjét, a férfi és a női karaktert is Adam Sandler alakítja. Valóban komoly színészi feladat életre kelteni egyszerre két szerepet, azonban úgy látszik Sandlernek túl nagy falat volt. Csak azt nem értem mennyivel volt jobb egy férfi színésszel eljátszatni egy női szerepet, amikor ezt egy színésznővel is megoldhatták volna.

Sandler karakterének a nejét, Katie Holmes kelti életre. Ő az a fajta színésznő, aki az összes filmjében egy unalmas és semmitmondó szerepet kap. A kérdés csak az, hogy mit keres ebben a filmben Al Pacino? Az Oscar-díjas Al Pacino, az egyetemes filmtörténelem egyik legjelentősebb alakja, aki életre keltette a Corleone-családot irányító maffiavezért a Keresztapa-filmekben, a legendás gengsztert, Tony Montanát A sebhelyesarcúban, a vak Slade alezredest az Egy asszony illatában, a kapzsi vén zsidót, Shylockot A velencei kalmárban, és magát Dr. Halált, az eutanázia legalizálásáért harcoló orvost a férfi életéről szóló alkotásban. S az egykor szívtiprónak számító Al Pacino kultikus filmjeinek listáját még hosszan lehetne sorolni, de a több tucat fajsúlyos és feledhetetlen alakítás sem mentség arra, hogy egy ilyen kaliberű színész szerepet vállaljon egy Jack és Jill féle filmben.

Méltatlan szerep, de még mennyire. Számomra jelzésértékű momentum volt a filmben az a jelenet, amelyben Jill Al Pacino Oscar-díját ripityára töri egy golflabdával. A borzalom azonban még nem ér itt véget, igazi rémálom, amikor szerencsétlen Pacino Don Quijoteként teper szerelme kegyéért.

Vannak a filmben vicces részek, de néhány röpke másodpercet leszámítva végtelenül unalmas és ritka gagyi az egész film. Ilyen átlagon aluli, borzasztó filmet ritkán látni. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ki az, aki engedélyezte ennek a filmnek az elkészítését és bemutatását. Bár, a kapcsolatok és a pénz csodákra képes… Mindenesetre Adam Sandlert örökre el kellene tiltani a filmezéstől. Az évek során összeharácsolt milliókból meg is tehetné, hogy visszavonul. Milyen jó is lenne az!

Az igazat megvallva ritkán nézek vígjátékokat, pedig nagyon szeretem őket. Szeretek nevetni, és szeretek igényes, szórakoztató vígjátékokat nézni, de az Adam Sandler és társai nevével fémjelzett tipikus lebutított amerikai „fingós-büfögős” komédiák elveszik a kedvemet tőlük.

A film utolsó részében Adam Sandler figurája megmutatja Al Pacinónak azt a bugyuta reklámot, amelyben Pacino szerepel. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az egyetlen rész, ami tetszett az egész filmben, az a 71 éves Pacino tánca volt ebben a jelenetben. Pacino megnézi a reklámfilmet, majd a következő mondat hagyja el a száját: „Égesd el, ezt nem láthatja soha senki az életben.”

Miért nem akadt senki, aki elégette volna a Jack és Jillt? Nem ártott volna…

Mészáros Márton

Jack és Jill (Jack and Jill) című amerikai vígjáték plakátja

Jack és Jill (Jack and Jill) című amerikai vígjáték plakátja

2 hozzászólás to “Mozi ajánló – Jack és Jill”

  1. Jes-i Says:

    Én csak a filmekről írt cikkeid meg a kritikák miatt olvaslak, és azt hiszem, nekem ez a Jack and Jillről írt írásod tetszik a legjobban! Ritka szar film, ahogy mondod… Jól összefoglaltad a tartalmat és a véleményedet.

  2. Szajó_Mónika Says:

    legkeményebb és legütősebb kritikád!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: