Hatalmon marad Schmitt Pál

Schmitt Pál köztársasági elnök 2012. március 30-én exkluzív interjút adott a Parlament épületében az m1 közszolgálati csatornának, miután a Semmelweis Egyetem előző nap bejelentette, hogy visszavonja 1992-ben megszerzett kisdoktori címét plagizálás miatt.

Az államfő Obersovszky Péter újságírónak adott interjújában kifejtette, nincs összefüggés húsz évvel ezelőtt írt kisdoktorija és jelenlegi politikai szerepe között, valamint hozzátette: örül, hogy bebizonyosodott, a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak.

Schmitt elmondta, hogy sértőnek találta, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusa nem hallgatta meg őt a doktorijáról szóló döntés előtt. Az államfő bejelentette, hogy lassan hetvenévesen újra írja a doktori dolgozatát ezzel némileg javítva csorbát szerzett nevén. Bár mint mondta, lelkiismerete tiszta.

Az államfő plagizálásának és doktori címének visszavonása alaposan megosztotta a közvéleményt. Lemondást követelő demonstrációk, de szimpátiatüntesek is voltak a fővárosban, és az ország több pontján is. 2012. március 31-én mintegy ezerfős tiltakozó menet vonult a pesti Deák térről az Erzsébet hídon át a budavári Sándor-palotához, az államfői rezidenciához. A Schmitt Pál lemondását élesen követelő tüntetők felháborítónak találták, hogy a lemondás fel sem merült Schmitt Pálban.

Elvétve akadtak szimpátiatüntetések is: március 30-án közel száz ember részvételével tartottak megmozdulást szintén a Sándor-palota előtt, hogy jelenlétükkel fejezzék ki együttérzésüket az államfővel. Az egyik Schmitt-szimpatizánssal sikerült néhány szót váltanom az interneten: „Az államfő a múlt hibáiért fizet meg. Ez az ügy igazán nem használt most országunk amúgy is megtépázott hírnevének” – nyilatkozta nekem. Én úgy gondolom, mindkét fél állásfoglalása érthető, de ennek ellenére úgy érzem, hogy hazafiatlan és emberileg aljas dolog így lejáratni egy hivatalban lévő államfőt. Szerintem már sok, hogy mindenki a nyelvét Schmitt Pálon köszörüli. Senki sem hibátlan, főleg, ha megkapirgáljuk a múltat.

Mészáros Márton

Schmitt Pál köztársasági elnök

Schmitt Pál köztársasági elnök

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: