Meghalt Mike Wallace amerikai tévés legenda

2012. április 7-én, 93 éves korában a Connecticut állambeli New Canaanban elhunyt Mike Wallace amerikai újságíró, a tengerentúli televíziózás ikonikus alakja.

Wallace 1918. május 9-én született Brookline-ban, orosz zsidó bevándorlók gyermekeként. Az eredeti neve Wallik volt. 1939-ben tűnt fel először a népszerű rádiós vetélkedőben, az Information Please című műsorban. Kezdetben rádiós bemondóként dolgozott, majd szabadúszóként vállalt munkákat Chicagóban.

Wallace-t 1943-ban besorozták az Egyesült Államok Haditengerészetéhez, és a második világháború alatt egy tengeralattjárón teljesített szolgálatot kommunikációs tisztként.

1968-ban ő lett a CBS tv-csatorna 60 Minutes (60 perc) című műsorának házigazdája, 2006-ig volt műsorvezető itt. Hosszú karrierje során Wallace elszántságával, rámenőségével és kérlelhetetlenségével vívott ki magának hírnevet. A 60 Minutes vezető riportereként egy alkalommal, amikor Louis Farrakhannal, az Iszlám Nemzete nevű egyház vezetőjével készített interjút, azt mondta, hogy Nigéria a világ legkorruptabb országa. Miután Farrakhan visszavágott, Wallace azt kérdezte tőle, hogy mondjon még országokat, amelyek korruptabbak Nigériánál, erre a színes bőrű politikus az USA-ra célozva azt felelte: “Éppen az egyik legkorruptabb országban élek”.

Mike Wallace interjút készített négy amerikai elnökkel, de olyan vezető politikusokkal, kormányfőkkel is beszélgetett műsorában, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök, vagy Jasszer Arafat palesztinvezető.

Sikerekben gazdag pályája során Golden Globe-díjjal is kitüntették, valamint húsz alkalommal nyerte meg az amerikai televíziós produkciók, művészek számára létrehozott Emmy-díjat.

A televíziós legenda idős korára is életerős maradt, 2006-os visszavonulása után is aktívan dolgozott. 2008 januárjában, 90 évesen készített utoljára interjút a CBS számára. Családja éppen a közelmúltban tájékoztatta a médiát a művész közelgő 94. születésnapjáról.

Mike Wallace legfiatalabb fia, Chris Wallace szintén újságíró, riporter.

A legendás Mike Wallace-t Christopher Plummer Oscar-díjas kanadai színész keltette életre Michael Mann 1999-ben mozikba került A bennfentes (The Insider) című filmjében.

Mészáros Márton

Mike Wallace amerikai újságíró, amerikai tévés legenda (1918-2012)

Mike Wallace amerikai újságíró, amerikai tévés legenda (1918-2012)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: