Egy nem hagyományos filmkritika – A világ legjobb apukája (World’s Greatest Dad)

“Régen azt gondoltam, hogy az a legrosszabb,
ami történhet velem, ha egyedül maradok.
De ez nem igaz. Az a legrosszabb, ha olyanokkal vagyok
körülvéve, akik között egyedül érzem magam.”

/Idézet a filmből/

Hogyan maradhatott ki eddigi életemből A világ legjobb apukája (World’s Greatest Dad) című film? Nem tudom, hogy pont én, egy ilyen nagy filmrajongó miért nem bukkantam még rá. Sajnálhatja mindenki, aki eddig még nem látta.

Talán ha korábban néztem volna meg, akkor egy átlagon aluli filmnek tartottam volna. De így, hogy most néztem meg, megértettem és képes voltam befogadni a filmet. Remekül tükrözi a mai társadalom értékvesztését és minden apró hibáját, kitűnő jellemrajz. Olyan film, amiben egy megszokott, jól bevált klisét sem talál a néző.

Tévesen aposztrofálták a filmet vígjátéknak, és hazugság lenne azt mondani A világ legjobb apukájára, hogy hibátlan film. Nem az. De nem is kell annak lennie, hiszen tudjuk, hogy semmi és senki sem tökéletes. Egyszerűen úgy jó, ahogy van, és az összes apró kis hibáját kárpótolja a film mondanivalója, és azok a gondolatok, amelyeket közvetít.

Számomra az egész film lenyűgöző volt, és meglepő módon egy ilyen érdekes, és egyedi történethez remekül passzoló zeneszámokat választottak. Minden jelenete a filmnek egy apró gyöngyszem, amelyhez kitüntetett figyelemmel kellene fordulnunk.

Le a kalappal a forgatókönyvíró-rendező, Bobcat Goldthwait előtt. És természetesen főhajtás Robbin Williams előtt, aki elismert színész létére elvállalt egy ilyen filmfőszerepet annak tudtában, hogy ezzel az alakításával jószerivel idiótának, meggondolatlannak fogják tartani. De őt nem érdekelték az ilyenfajta vélemények, valószínűleg az ő szeme előtt az lebeghetett, hogy a sok bárgyú, semmitmondó hollywoodi giccsparádé után végre részt vehet egy olyan film elkészítésében, aminek üzenete is van. Méghozzá mélyenszántó, elgondolkodtató üzenete.

Aki nem képes értékelni a filmet, az nem normális, vagy nem rendelkezik minimális emberi érzelmekkel, és intelligenciával. Köszönettel tartozok a filmnek azért, mert elgondolkodtatott. És ami ennél is fontosabb, meglepő módon nem csak egy téma jár a fejemben a film megtekintése után, hanem száz. És mindez ennek a filmnek köszönhető!

Mészáros Márton

A világ legjobb apukája (World's Greatest Dad) című 2009-ben bemutatott film plakátja

A világ legjobb apukája (World's Greatest Dad) című 2009-ben bemutatott film plakátja

2 hozzászólás to “Egy nem hagyományos filmkritika – A világ legjobb apukája (World’s Greatest Dad)”

  1. Krisztián Says:

    Én Ribon Williams-szel vagyok úgy, hogy mindegy, ki mit mond, megnézem, mert mindig tetszik. Ez a film azonban egy idegesítő, bosszantó, gusztustana, morbid, elmebeteg alkotás volt, és egyszerűen fel sem fogható, hogy hogyan és miért készít valaki egy ilyen selejtet, időt és pénzt szánva rá. De látom, hogy ezért, mert van, aki erre éhes 🙂

  2. Krisztián Says:

    “De őt nem érdekelték az ilyenfajta vélemények, valószínűleg az ő szeme előtt az lebeghetett, hogy a sok bárgyú, semmitmondó hollywoodi giccsparádé után végre részt vehet egy olyan film elkészítésében, aminek üzenete is van.” Ebben tévedsz, olvasd el a róla szóló könyvet 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: