Csak egy aprócska bűbáj

2012. június 22-én este tartották a Hét boszorka van – A szentivánéji tüzek és szerelmek éjszakája című koncertet. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon megrendezett koncert méltán nevezhető a Budapesti Nyári Fesztivál egyik igazi szenzációjának. A páratlan műsor terve Horgas Eszter fuvolaművésztől származik, aki Puskás Tamás rendezőt, a Centrál Színház igazgatóját kérte fel a rendhagyó koncert megrendezésére. Azt a bizonyos hét boszorkát, akik elvarázsolták a közönséget Básti Juli, Falusi Mariann, Polyák Lilla, Horgas Eszter, Tompos Kátya, Botos Éva és a 15 éves Radics Gigi, az idei Megasztár győztese személyesítette meg.

Az est középpontjában a szerelem állt, a legszebb földi érzés különböző fázisait eleveníthettük fel a népszerű magyar és külföldi dalokkal. Rendkívül jól megválasztott dalokról van szó, valóban látszott, hogy a hét művész a saját maga által kiválasztott számokat énekelte el.

A koncert a Bozsik Yvette tánckar felbukkanásával vette kezdetét, majd királynői pompával megjelent a színpadon Horgas Eszter. Mivel az előadás köré épített könnyen kitalálható történet szerint hat boszorkány beavatja a hetedik, legifjabb boszorkányt, a műsor elengedhetetlen része volt a pirotechnika, az időközönként felgyúló tüzek. Amikor az első tüzek lángra gyúltak, arcukat fedő maszkban megérkezett az öt „tapasztalt” boszorka, majd kezdetét vette a két órás koncert.

Botos Éva színművész, énekesnő sajátos előadásában hallhattuk a néhai Payer András által írt Almát eszem című dalt, amelyet az 1960-as évek Táncdalfesztiválos korszakában Magay Klementina, később pedig Mary Zsuzsi tett ismerté. A népszerű slágerbe bekapcsolódott Falusi Mariann is, aki egy a dalhoz teljesen nem illő, azonban mégis helytálló zenei stílusban folytatta a dalt: rappelni kezdett.

Kiemelném Tompos Kátya összes dalát, kezdve a nyitó Feverrel, amelyet Peggy Lee és Elvis feldolgozásától függetlenül, mondhatni a „saját útján” énekelt el. Egyszerű képtelen magához térni a közönség, ha meghallja a hangját, és ha valaki figyeli a színpadi mozgását és az arcát is, akkor nem varázslat, ha egyből beleszeret az illető.

Igazán erőteljes előadásban hallhattuk Leonard Cohen világhírű dalának, a Hallelujahnak a magyar verzióját Falusi Mariann tolmácsolásából. Ilyen érzelemgazdag feldolgozást még soha nem hallottam, Falusi annyira szépen énekelt, hogy libabőrös lettem tőle. Az ő Megasztárbeli mentoráltja volt, Radics Gigi, akivel először léphettek egy színpadra. Ez a fiatal lány maga a rejtély. Ilyen zeneiséget, ilyen intonációt, és ilyen páratlan hangot még nem hallottam egy lányban egyesülni. A koránál évtizedekkel idősebbnek tűnő, szinte felnőtt testbe zárt énekesnő maga volt a csoda, ahol elénekelte Whitney Houston leghíresebb slágerét, az I Will Always Love You-t.

Viszonylag melankolikus dalokat Az érted mondok imád és a Szomorú vasárnap képviselte a repertoárban. Abszolút egyszerűségük teszi gyönyörűvé ezeket a dalokat. De még mielőtt valaki szemében összegyűltek volna a könnyek, vidámabb számokat felejtették el velünk a bánatot. Most már nem titkolom tovább: Básti Juli volt a kedvencem a hét boszorka közül. Bástin igazán látszik, hogy szívvel-lélekkel csinálja, amit csinál. A Kossuth-díjas színésznő valami hihetetlen energiával adott elő olyan pörgős dalokat, mint a Mein Herr, a Zakatol az express, vagy a népszerű Mambo Italiano, amelyet eredeti nyelven énekelt el. Végezetül Louis Amstrong What a Wonderful World című klasszikusának magyar feldolgozását hallhattuk szintén Básti tolmácsolásában, a háttérben pedig megjelentek a Margit-sziget fakoronái, amelyekre a reflektor úgy vetült, mint ha a Hold fénye világítaná meg. A holdfény pajkosan megcsillan Radics Gigi fehér estélyijén, s a fiatal tehetséget körbeállják művész- és boszorkánytársai. Közrefogják, és már csak a zene szükséges ahhoz, hogy beavassák. Ez az ő boszorkánytáncuk az év legrövidebb napja, Szentivánéj előtt. Tökéletes befejezése egy pompás estnek.

S habár számomra a kiváló Horgas Eszter jelenléte erősen túljátszott és indokolatlan volt, és a hatalmas színpad nézőtere is csak félig telt meg, valami olyan kifejezést láttam a távozó nézők arcán, ami arra enged következtetni, hogy ez az este hét tehetségtől áradó művésznő csodás kollaborációjának kezdete. Bárcsak többször hallhatnánk őket együtt!

Mészáros Márton

Polyák Lilla, Básti Juli, Botos Éva és Falusi Mariann énekel a Hét boszorka van - A szentivánéji tüzek és szerelmek éjszakája című koncerten a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2012. június 22-én

Polyák Lilla, Básti Juli, Botos Éva és Falusi Mariann énekel a Hét boszorka van – A szentivánéji tüzek és szerelmek éjszakája című koncerten a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2012. június 22-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: