A világ legszigorúbb törvénye a cigaretta ellen

2012. augusztus 15-én az ausztrál legfelsőbb bíróság jogerősen elutasította a dohánygyárak fellebbezését, amelyet milliárdos veszteségtől tartva nyújtottak be. E szerint a gyártók csak egyendobozokban gyárthatnak cigarettát, a cégek emblémája, logók, illetve színek feltüntetése nélkül. A decemberben hatályba lépő törvény szabályozza legszigorúbban a dohányáruk reklámozását az egész világon.

A cigarettás dobozokon csak a nevüket és a dohányzás okozta betegségekre felhívó szövegeket, képeket lehet feltüntetni az új törvény értelmében. Ausztráliában évente 15 ezer ember hal meg dohányzás okozta betegségekben, ami közel 31,5 milliárd dollárjába kerül az ausztrál államnak az orvosi ellátással és munkaerő-kieséssel együtt. Napjainkban a legtöbbet Oroszországban cigiznek, viszont az Egyesült Államok lakosságának körében jelentős csökkenést mutatnak a friss adatok.

Nagyon helyesen hazánk is megpróbálja kivenni a dohányzás elleni kampányból a részét, 2013-tól nemcsak emelik a cigaretta ára, hanem kötelesek lesznek feltüntetni minden dobozon különböző elrettentő felvételeket, illetve a dohányzás káros, akár rákot is okozható hatásairól szóló szövegeket. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének, a WHO-nak a statisztikája szerint a jelenlegi adatokat figyelembe véve dohányzás okozta betegségben fog meghalni 250 millió ma élő gyermek felnőttkorában, vagy az előtt. Előzzük meg ezt!

Mészáros Márton

Gyönyörű dohányos fogak...

Gyönyörű dohányos fogak…

Egy hozzászólás to “A világ legszigorúbb törvénye a cigaretta ellen”

  1. Fekete Lászlóné Says:

    Csak az ápolatlan fog néz így ki!!! Maga a dohányzás kevés hozzá hogy ilyen legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: