Meggyalázták a honfoglalási emlékművet

Csak 2012. augusztus 15-én adott hírt a média arról, hogy meggyalázva találták a Vereckei-hágón álló honfoglalási emlékművet, pedig a hír megjelenése előtt négy nappal történt az esemény. A Kárpátokon átvonuló hét törzset szimbolizáló hét kőtömbből álló millecentenáriumi emlékművet immáron nem először rongálták meg ismeretlenek.

A Matl Péter munkácsi szobrász keze nyomát viselő alkotásra az „Ez itt Ukrajna”, valamint a „Halál a magyarokra” feliratokat, illetve az Ukrajna Patriótái nevű szervezet szimbólumait kenték fel fekete festékkel. A magyarokat gyalázó, szégyenteljes szövegeket még mindig nem távolították el a szoborról, amelyet rendszeres zarándokhelye magyar turistacsoportoknak. Az emlékmű mellett a földön szétdobálva találtak rá koszorúkra, amelyeket a turistacsoport tett vissza eredeti helyére.

Az Ukrán-Kárpátok legismertebb hágójánál a magyar honfoglalás alkalmából emelt emlékművet az elmúlt években már többször meggyalázták ukrán szélsőséges csoportok tagjai: 2011 februárjában az ukrán szélsőjobboldali Szvoboda (Szabadság) párt három politikai aktivistája gumiabroncsokból rakott tüzet a szobron, azonban ügyükben a mai napig nem született jogerős ítélet. Egy másik rongálás alkalmával, az ukrán hatóságok azzal utasították el a vádemelést, hogy nem találtak bűncselekményre utaló nyomokat az összemázolt szobron.

A mostani rongálás előtt tisztították meg az emlékművet egy korábbi gyalázás nyomaitól, ugyanis „csak” idén februárban és áprilisban is megrongálták ukrán cimboráink. Ez is csak annak a jele, hogy a Kárpátaljával, illetve az egykoron Magyarországhoz tartozó, Trianon által elcsatolt területeinken fennálló vitás kapcsolat kérdése nem került le a napirendről. Sőt, a helyzet csak még jobban kiéleződött.

Mészáros Márton

A magyar honfoglalás emlékére felállított megrongált és meggyalázott honfoglalási emlékmű az ukrajnai Vereckei-hágón

A magyar honfoglalás emlékére felállított megrongált és meggyalázott honfoglalási emlékmű az ukrajnai Vereckei-hágón (2012. augusztus 15.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: