Halottak A próféta szeretetének napján

Jogosan hőbörög az egész arab világ, ugyanis A muszlimok ártatlansága (Innocence of Muslims) című, Mohamed prófétát gúnyoló amerikai film előzetese szinte egyidőben került fel az internetre, mint ahogy megjelentek a Charlie Harbo francia lapban Mohamed-karikatúrák. Az immáron harmincöt országot érintő demonstrációk során világszerte 73 ember vesztette életét, és közel 600-an sérültek meg.

Pakisztánban 2012. szeptember 21-ét A próféta szeretetének napjává nyilvánították, és az iszlám legjelentősebb prófétáját, Mohamedet parodizáló amatőr film elleni tiltakozásból 10-20 ezer ember vonult utcára. A tüntetések Pakisztán szerte erőszakba torkolltak, a becsült adatok szerint legalább 23 ember életét vesztette és további kétszáz megsérült. A megmozdulás során mozikat, gyorséttermeket és bankokat is felgyújtott a feldühödött tömeg. Rádzsa Pervez Asraf pakisztáni miniszterelnök szerint nemzetközi tilalommal kellene súlytani az istenkáromlást.

A tüntetők egyébként nem csak Amerika ellen demonstráltak, hanem saját kormányuk ellen is, hiszen követelték, hogy minden diplomáciai kapcsolatot szakítson meg Pakisztán az Amerikai Egyesült Államokkal a film miatt.

A pakisztáni megmozdulással egyidőben Libanon több városában is a muzulmán világot megbotránkoztató amerikai film ellen tüntettek. Az 5-6 ezres tömeg a „düh napjának” nevezett megmozduláson a francia gúnyrajzok és a film ellen vonult fel.

Mészáros Márton

Amerikai zászlót égetnek egy tüntetésen Libanonban 2012. szeptember 21-én

Amerikai zászlót égetnek egy tüntetésen Libanonban 2012. szeptember 21-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: