Mozi ajánló – A feláldozhatók 2.

Mind mások vagyunk. Más külsővel, más belsővel. Az igényeink és a filmek iránti elvárásaink is különbözőek. Van, akinek csak a művészfilm az igazi film, mások mozis élménye kimerül az akciófilmeknél és a krimiknél, megint mások mindenevők. A listát a különböző variációkkal a végtelenségig lehetne írni, egy azonban biztos: Sylvester Stallone A feláldozhatók 2-vel (Expendables 2) ezúttal olyan akciófilmet hozott létre, amelyet bárki nyugodt szívvel megnézhet.

A filmtörténelmi klasszisoknak számító legendás akciófilmes szerepei után bő egy évtizedig hanyatlás jellemezte Stallone munkásságát, azonban a 2010-es A feláldozhatókkal sikerült visszatérnie. A film, amelyet ő írt és rendezett, és amelynek a főszerepét is ő alakítja, néhány zsoldos katonáról szól, akiknek természetesen Sly a vezére. A történet nem túl bonyolult, mégis a felvonultatott sztárok miatt nagyot ütött a mozikasszáknál.

Stallone már a kezdeti sikerek után bejelentette, hogy a filmet folytatni szeretné, azonban a második és harmadik részt már nem ő rendezi. A feláldozhatók második részében, amely az elmúlt hónapokban tarolt a mozikban, Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Jean-Claude Van Damme, Terry Crews, Randy Couture és Liam Hemsworth játssza a főszerepet, de a műfaj másik két nagy öregje, Bruce Willis és Arnold Schwarzenegger is szerepet vállalt.

Stallone filmjeiről nem komoly üzeneteket közvetítő fajsúlyos drámák jutnak eszünkbe, hanem jobbára élvezhető akciófilmek. Rambo és Rocky megformálója túl a hatvanon is bizonyítja, hogy akciófilmsztárként még mindig megállja a helyét. Egyébként is alig akadna utódja, akinek át tudná adni a stafétabotot. Tény, hogy színészként nem egy Jack Nicholson, de amit csinál a filmvásznon, az mégis jól működik. A külsőről pedig csak annyit, ha volt botox, ha nem, bármelyik korabeli férfi szeretne így kinézni, mint ő. Az izmokról meg csak annyit, inkább hiszem, hogy a rendszeres kőkemény gyúrás eredménye, mintsem (csak) a kokszé.

A feláldozhatók 2-ben mindenki megállja a helyét, mégis a svéd akciófilmes, Dolph Lundgren játéka tetszett a legjobban. Előnye, hogy az ő részeges, beszólongató karaktere az egyik legjobban felépített jellemű szereplő az egész filmben. Van Damme a kegyetlen főgonoszként éppúgy jó, mint az epizódszerepben feltűnő Chuck Norris, akinek felbukkanása borítékolhatóan hatalmas röhögést váltott ki a világ összes mozitermében. Az enyémben, ahol néztem a filmet, mindenki a hasát fogta.

A feláldozhatók folytatása arról szól, mint az első film, az öniróniáról. Nem sokkal különbözik attól, mint amikor egykori szupermodellek negyvenöt-ötvenévesen is ledobják magukról a ruhát egy fotózás, vagy kampány kedvéért. Csak azért, hogy megmutassák, hogy habár az idő elszállt az ő fejük felett is, mégis itt vannak, jól néznek ki annak ellenére, hogy lejárt az idejük fele. Stallone és csapata a mostani öregfiúk meccsnek is beillő szereplésekor összegyűjtötte minden bátorságát, hogy kiálljon a világ elé, és fiatal társaikkal karöltve megpróbálja megidézni a régi szép időket, amelyek élvonalbeli akciósztárrá tették őket. Az idősebb generáció közül már csak Stallone hozza régi formáját, Willisre és Swarczira már nem bíznánk a világ megmentését, ők inkább, már csak szájkaratésok, mint valódi hősök.

Néhány remek humoros beköpés tette élvezhetőbbé a filmet, és valljuk be, mosolygunk a poénokon, de nem szakadunk meg a nevetéstől. Mondhatni, a humorforrások csak annyira viccesek, mint amilyen Stallone színészi kvalitása: megnézzük, tetszik, de semmi kiemelkedő. Számomra egyébként a legemlékezetesebb jelenetek azok voltak, ahol Schwarzenegger és Willis „gúnyolta” önmagát.

A film nagy hátránya a képi világ, ugyanis az operatőr csapnivaló munkát végzett, és a képek nem is mindenhol élesek. Sebaj, mindent összevetve a lebiggyesztett szájú izomtömegnek mindenki hálás lehet, amiért visszahozta több generáció gyermekkorának hőseit, méghozzá egy filmbe zsúfolva őket.

A klasszikus akciófilmes műfaj kedvelőinek szebb ajándékkal nem is tudott volna kedveskedni Stallone, mintsem egy filmben szerepeltesse az akciófilmek összes élő sztárját egy olyan lövöldözős-robbantgató moziban, ami megfelel minden elvárásnak. Ahogy valaki írta, kellemesen buta kis film A feláldozhatók 2.

„Lőjj bármit” – mondja Bruce Willis karaktere a reptéri lövöldözéskor. Igen, ennél többet nem is tudnánk mondani a filmről.

Mészáros Márton

A feláldozhatók 2 (Expendables 2) című film plakátja

A feláldozhatók 2 (Expendables 2) című film plakátja

Egy hozzászólás to “Mozi ajánló – A feláldozhatók 2.”

  1. grév Says:

    Jó kis lövöldözős filmecske volt a nagyöregekkel. Jean-Claude Van Damme-nak nagyon örülök,megérdemelt már egy ilyen csapatot, Stallone pedig hozta a vártat!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: