A közellenség visszaszól

Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítója videóüzenetet küldött az ENSZ New York-i közgyűlésén részt vevő világvezetőknek 2012. szeptember 26-án. A videót a férfi jelenlegi „menedékhelyén”, Ecuador londoni nagykövetségéről vették fel.

A 41 esztendős Assange úgy fogalmazott a filmben, hogy szerinte Barack Obama jelenlegi amerikai elnök habár támogatja a szólásszabadságot a Közel-Keleten, a WikiLeakset üldözi amiatt, hogy kiszivárogtatott titkos diplomáciai iratokat. A férfi szerint ez a példa mutat rá legjobban Obama kettős mérce politikájára, illetve arra, hogy Obama bármelyik elődjénél jobban korlátozza a szólás szabadságát Amerikában.

A Wikileaks alapítója továbbá azt állította, hogy Obama az arab térség felkeléseit, a 2011-ben kirobbant „arab tavaszt” a saját újraválasztási kampánya céljára használja fel. Ezzel egyidőben az amerikai kémelhárítás nyilvánosságra hozott olyan iratokat, amelyek már nem minősülnek titkosnak: ez alapján Julian Assange éppúgy közellenségnek minősül, mint az al-Kaida terrorszervezet vagy a tálibok.

Az ausztrál Assange idén júniusban menekült az ecuadori követségre, mert a brit hatóságok jóváhagyták kiadatását Svédországnak. A férfi kiadatását egy svéd ügyészség kérte nemi erőszak, szexuális zaklatás és kényszerítés gyanúja miatt. Az ellene felhozott vádakat tagadta.

Mészáros Márton

Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál ausztrál alapítója

Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál ausztrál alapítója

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: