Da Vinci két Mona Lisát festett

2012. szeptember 27-én egy genfi sajtótájékoztatón mutatták be a médiának a világ leghíresebb festményének, a Mona Lisának a korábbi változatát, amelyet szintén Leonardo da Vinci (1452-1519), a reneszánsz polihisztor festett.

A párizsi Louvre-ban őrzött eredeti Mona Lisánál valamivel nagyobb isleworthi Mona Lisa eredetisége évtizedek óta éles viták tárgya. A zürichi székhelyű Mona Lisa Alapítvány kutatása a végéhez ért, a szakértők pedig a genfi konferencián bejelenthették, hogy a szóban forgó alkotás eredeti mű, amelyet da Vinci 10 évvel az eredeti festmény előtt, 1500 körül készített.

Az isleworthi Mona Lisa néven elhíresült festményt az első világháború előtt fedezte Hugh Blaker angol műgyűjtő, és a London közeli isleworthi műtermébe vitte. Innen ered a festmény elnevezése. A most nyilvánosságra hozott vizsgálatok ellenére sok kétkedő akad, aki szerint da Vinci csak egy Mona Lisát festett, a másik alkotás csak egy ügyes kezű másoló munkája néhány évtizeddel későbbről. Az eredeti Mona Lisát nyárfatáblára festette a művész, míg az isleworthi festmény vászonra készült.

Mészáros Márton

Az eredeti Mona Lisa és az isleworthi Mona Lisa

Az eredeti Mona Lisa és az isleworthi Mona Lisa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: