Rowlin új regénnyel jelentkezett

2012. szeptember 27-én jelent meg a Harry Potter-sikerszéria szerzőjének, J. K. Rowling brit írónőnek az első úgymond felnőtteknek szóló műve, a The Casual Vacancy című regény. Az írónő szerint új műve jócskán eltér a Harry Potterektől.

A regényt megjelenését világszerte nagy várakozás előzte meg, bár az érdeklődés kevésbé volt hangos, mint a Potter-kötetek megjelenésekor. Az Egyesült Államokban kétmillió keménykötésű példányt dobtak a könyvesboltok polcaira, de ezen a napon Nagy-Britanniában, Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon és még Németországban is megkezdték a könyv árusítását. Magyarországon csak decemberben jelenik meg, kiadását a Gabo Kiadó vállalta.

Az írónő népszerűségét mutatja, hogy több mint egymillió előzetes megrendelést vettek fel a műre Nagy-Britanniában a könyv megjelenése előtt, éppen ezért a brit könyvesboltok a megszokottnál korábban nyitottak ki. A The Bookseller magazin szerkesztője szerint a 21. század legnagyobb könyvsikere lehet a mű, sőt úgy fogalmazott, hogy a könyvkiadásban és a könyvkereskedéssel foglalkozók körében 99,9 százalékában az a hit él, miszerint a The Casual Vacancy soha nem látott könyvsiker lesz.

Nagy-Britanniában a felnőtt irodalom művei közül az elmúlt években Dan Brown és E. L. James ért el jelentős sikereket: Brown Az elveszett jelkép (The Lost Symbol) című műve 2009-ben egy hét alatt 550 ezer példányban kelt el Nagy-Britanniában, E. L. James írói álnéven publikáló szerző erotikus regénye, A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey) pedig mind nyomtatott, mind elektronikus könyvformátumban hatalmas siker lett idén a szigetországban is.

Rowling új könyvét megjelentető Little, Brown kiadó is kiemelkedő könyvsikerre számít. A könyvet mai megjelenése után elkapkodták, de hivatalos eladási adatokról még nem érkeztek hírek. Viszont a kritikusok már megjelentették kritikájukat a műről, az általános fogadtatás vegyes, bár inkább pozitív felé hajlik.

A The Guardinban írt kritika szerint nem mestermű, de végső soron nem rossz mű a The Casual Vacancy. Lev Grossman a Time Magazine hasábjain megjelent írásában pozitívan értékelte a regényt, de jó olvasmánynak nevezte a Daily Mirror, az AP hírügynökség kritikusa is. A Huffington Post dicsérte az írónő munkáját, bár a kritikus szerint ez a könyv jóval lehangolóbb, mint Rowling korábbi művei, amelyekben a varázslat szebbé teszi a világot, és ahol a kegyetlenség kevésbé apokaliptikus és hihetően kicsinyes.

A hét Harry Potter könyv szerzőjének első szépirodalmi alkotása egy fiktív brit faluban, Pagfordban játszódik, ahol kemény rivalizálásba torkollik a községi tanács egyik hirtelen megüresedett székének elfoglalása miatti versengés. A regény olyan témákat is érint, mint az egyedüli gyermeknevelés, a prostitúció, a heroin függőség, illetve a különböző ambíciók, érdekösszecsapások.

Mészáros Márton

J. K. Rowling brit írónő

J. K. Rowling brit írónő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: