Szegény farmer az uruguayi elnök

Az egyik legidősebben beiktatott, legszegényebb és legegyszerűbb államfője a világnak, José Mujica, Urugay elnöke. A hárommillió lakosú dél-amerikai ország államfőjét egy felmérés a világ legszegényebb államelnökének találta 2012 szeptemberében. Mindezek mellett éles bírálatokat kap az abortusz és a marihuána legalizálása miatt is.

A 77 éves Mujica, aki a nép körében a Pepe becenéven ismert, zöldég és virágtermesztéssel foglalkozik egy montevideói farmon, ahol feleségével együtt él. Esküszik a vegetáriánus életformára és arra, hogy nincsen Isten. Szerény életmódját tükrözi továbbá, hogy egy régi Volkswagen Beetle autóval jár, és elnökké választásakor nem költözött be az elnöki palotába, hanem felajánlotta az üresen álló épületet a hajléktalanoknak, arra az esetre, ha betelnének a hajléktalanszálláskor katasztrófa esetén.

Az uruguayi adóhivatal közleménye szerint „el presidente” vagyona 44 millió magyar forintnak felelne meg, hiszen farmján, három traktorján és elnyűtt autóján kívül más vagyon nem akad. Egyébként is, az elnöki fizetésének 90 százalékát civil szervezetek számára adományozza.

„Szegény az, akinek semmije sincsen, vagy túl sokat akar. Én nem szegénységben élek, hanem képes vagyok bizonyos dolgokért más dolgokról lemondani, és nincsenek nagy igényeim” – vallja az államfő. Az uruguayi nem az első elnök a történelemben, aki eladományozza a fizetését. John F. Kennedy, az 1963-ban meggyilkolt néhai amerikai elnök hivatali ideje alatt fizetését szintúgy jótékony célokra fordította.

A 74 évesen elnöknek választott Mujica fiatalon tupamaro gerilla, később farmer volt, majd mezőgazdasági miniszter és szenátor lett. A baloldali Széles Front elnökjelöltjeként választották államfőnek 2009-ben. Baloldali gerillaszervezeti tagként politikai fogolyként elítélve 15 évet töltött börtönben embertelen körülmények között, a rács mögött töltött évek határozták meg a későbbi politikus életfilozófiáját.

Mészáros Márton

José Mujica uruguayi elnök

José Mujica uruguayi elnök

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: