Tízezrek a megszorítások ellen

Spanyolország és Portugália fővárosaiban ismét tízezrek vonultak az utcákra, hogy jelenlétükkel tüntessek az újabb megszorítások ellen. A 2012. szeptember 29-én tartott madridi illetve lisszaboni megmozdulások békések voltak.

Madridban egy hét alatt immáron harmadik alkalommal emelték fel hangjukat az elégedetlenkedők, az elmúlt hét nap során most harmadszor vonultak a parlament épülete elé, hogy az adóemelések miatt tüntessenek. A tüntetők továbbá szeretnék a kormányzati kiadások csökkenését látni, de a munkanélküli segély megkurtítása továbbra is lázban tartja a népet. Spanyolországban a legmagasabb a munkanélküliség az Európai Unió tizenhét tagországa közül, és a tüntetők szerint a kormány legújabb intézkedései újabb 200 ezer ember munkanélkülivé válásához vezethetnek.

A Lisszabon belvárosán át vonuló portugál tüntetők is szép számmal voltak, ők elutasították a hazájuk által igénybe vett 78 milliárd eurós mentőcsomag felvételét, és szintén kifejezték felháborodásukat a további megszorító intézkedések ellen. A közelmúltban a portugál kormány 11-ről 18 százalékosra emelte volna a társadalombiztosítási hozzájárulást, de a tízmilliós országban 600 ezren vonultak az utcákra tüntetni, így a kormány kénytelen volt lemondani az emelésről.

Mészáros Márton

Megszorítások elleni kormányellenes tüntetés Lisszabonban 2012. szeptember 30-án

Megszorítások elleni kormányellenes tüntetés Lisszabonban 2012. szeptember 30-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: