Az ég kék. A tévé butít.

Egyes kereskedelmi adók és zenetévék, ahogy öregszenek úgy süllyednek egyre lejjebb az értékközvetítés terén. Kínosan fájdalmas szappanoperák, idegesítő reklámok, gyakran féligazságokat, ferdítéseket tartalmazó hírek, és a bulvár szereplőinek apró-cseprő bajai folynak a legtöbb csatornából. Erre semmi szükségem sincs, mondom én. Viszont a világ másik fele nem így gondolja. Vagy ha így is vélekedik, már eljutott egy olyan szintre, amikor képtelen tenni ellene. A passzív beletörődés által olyanná válunk, mint azok a drogosok, akik csak nyálcsurgatásra képesek.

Sajnos egyre több gyermek ül huzamosabb ideig a televízió, illetve a számítógép előtt, ez pedig többek között az alábbiak miatt káros egy fejlődésben lévő szervezetre:

  • tompul az agy
  • kevesebb idő jut a tanulásra
  • károsodik a szem, romlik a látás
  • háttérbe szorul a mozgás és az emberi kapcsolatok

Nem hinném, hogy érdemes lenne tv-készülék nélkül leélni egy életet a mai világban, hiszen az maga lenne a burokban élés, de célszerű szelektálni, hogy mit nézünk. Órákon keresztül képesek vagyunk magunkba engedni a szennyet és a negatívumokat (a híradó se szól szinte másról csak a katasztrófákról, szörnyűségekről, gyilkosságokról, halálesetekről, háborúkról, ergo a pánikkeltés a főcél) utána pedig csak csodálkozunk, ha mi is értéktelen, a világ dolgaiba beleszaró bunkókká válunk.

Egy nem is olyan régi felmérés kimutatta, hogy a magyarok többsége az alváson és a dolgozáson kívül a legtöbb időt tv nézéssel tölti. Csak azt nem ismerik fel sokan, hogy a média alapvető célja a butítás, a gondolataink manipulálása és az, hogy elterelődjön a figyelmünk a tudatosságról és az értékekről.

Tedd fel magadnak a kérdést: miért nem kapcsolod ki a tévét és csinálsz helyette valami hasznosat? Biztos akad otthon házimunka, ami rád vár, menj ki a szabadba és élvezd a természetet, játssz a gyerekekkel, sportolj, légy aktív! Járj színházba, koncertekre, irodalmi eseményekre, hallgass igénye zenét, fejts keresztrejtvényt, és a hajnalba nyúló tévézések helyett pihend ki magadat. Találkozz a barátaiddal személyesen ahelyett, hogy a tévé előtt ülnél, vagy Facebookon chatelnél velük.

A TV nem rossz, de jó sem. Minden negatívuma ellenére pozitívumokkal is kecsegtet, elvégre vannak hasznos, ismeretterjesztő műsorok, élvezhető komédiák, nagyszerű filmek, remek színházi/koncertközvetítések, sportműsorok.

Kapcsold ki a TV-t, itt az ideje, hogy valami olyat csinálj, amitől nem hülyülsz el! Nem a készülék a hibás, hanem Te. Te nézed a nem kívánatos műsorok bugyuta agyszüleményeit, Te nézed ész nélkül a butítást. Csak tőled függ, hogy hova kapcsolsz!

 Mészáros Márton

Az emberi butítás remekműve, a televízió

Az emberi butítás remekműve, a televízió

2 hozzászólás to “Az ég kék. A tévé butít.”

  1. Feri Says:

    🙂

  2. Ada Gen Says:

    Miért ne lehetne tv nélkül élni? Amíg nem teszik kötelezővé, addig nyugodtan dönthetek úgy, hogy nem nézem. De nem azért, mert butít. Egyáltalán nem butít, csak azt, aki hagyja magát. A tv csak annyira butít, mint az egész élet, és a körülvevő emberek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: