A vizsga a legjobb film a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon

Bergendy Péter A vizsga című filmje szinte az összes megnyerhető elismerést bezsebeli, az 1956-os forradalom után játszódó ügynökfilm ezúttal a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál fődíját kapta meg 2012. november 26-án.

A magyarok alapította kaliforniai filmes seregszemlén az alkotás a legjobb film díját kapta meg, Kulka Jánost a legjobb színész, Hámori Gabriellát pedig a legjobb színésznő díjával tüntették ki. Előző hónapban az alkotás két főszereplőjét szintén a legjobb színészeknek ismerték el a New York-i Gotham Screen Nemzetközi Filmfesztiválon, magát a filmet pedig fődíjas alkotásnak választották a Chicagói filmfesztiválon.

A filmfesztivált 1996-ban Bunyik Béla, a Los Angeles-i Magyar Film Barátai (Friends of Hungarian Cinema) alapítvány vezetője alapította, azóta is főszervezője. A vetítéseket november 16. és 22. között a külföldi filmeket előszeretettel játszó Beverly Hills-i Laemmle’s Music Hall Theater nevet viselő moziban tartották. A tavalyi évhez képest jelentősen kevesebb nagyjátékfilmet mutattak be, csak tizenkettőt, még a tavalyi évben huszonnégy volt ez a szám.

A vizsgát 2011 októberében mutatták be a magyar mozik, de nem ért el átütő sikereket a mozi kasszáknál. A 130 millió forintos költségvetésű film (jelentős része tévés támogatás) a felét sem hozta vissza ennek az összegnek, de a kritikusok és a hozzáértők azonnal felfigyeltek rá.

A Los Angeles-i fesztiválon több kategóriában is eredmény született. Az Amerikában ismertté vált Kertész Mihály (1886-1962) Oscar-díjas magyar filmrendező nevét viselő Michael Curtiz-közönségdíjat Szabó István Az ajtó című filmje kapta, amelynek főszerepét Helen Mirren Oscar-díjas brit színésznő alakítja.

A Tony Curtis-díjat Jankovics Marcell Az ember tragédiája című alkotásának ítélték. A Magyarok Hollywoodban elnevezésű életműdíjjal a 65 esztendős Gazdag Gyula rendező munkásságát ismerték el. A művész filmjeit szinte a világ összes országában játszották, játékfilmjei még többek között (Cannes, London, Los Angeles, San Sebastian stb.) Malajziában és Izraelben is filmfesztiválon voltak.

Mészáros Márton

A vizsga című film alkotói balról jobbra középen Hámori Gabriella, Kulka János és Bergendy Péter rendező a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon

A vizsga című film alkotói balról jobbra középen Hámori Gabriella, Kulka János és Bergendy Péter rendező a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: