Hitler visszatért a gettóba

2012. december 28-án Efrájim Zuroff, a Jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója ízléstelen provokációnak minősítette az Imádkozó Hitler című szobrot, amely szerinte sérti a nácizmus áldozatainak emlékét. A fasiszta diktátort különös pózban ábrázoló alkotás Maurizio Cattelan olasz szobrász munkája, az elkészült művet pedig az egykori varsói gettó területén állították ki a közelmúltban.

Michael Schudrichis lengyelországi főrabbi szerint a szobor még nevelő hatású is lehet, hiszen így minden látogató kénytelen szembenézni az emberi gonoszsággal. A város lakóinak azon része, akik ellenzik a szobrot, többségben vannak.

A legnevesebb kortárs olasz képzőművész korábban már több ízben megbotránkoztatta a közvéleményt: októberben negyven évre a milánói tőzsde előtti téren kiállították Cattelan egyik szobrát, egy magasba tartott középső ujját. A New Yorkban alkotó művész 2004-ben a meggyilkolt John F. Kennedy amerikai elnök koporsóban ábrázolt testével, 2000-ben pedig a Londonban kiállított A kilencedik óra című képével okozott nemzetközi felháborodást. A szobor az akkor még élő II. János Pál pápát ábrázolja, amint egy meteor eltalálja és földre rogy.

Maurizio Cattelan műveit jelenleg „Ámen” címmel a varsói Modern Művészetek Múzeumában lehet megtekinteni.

Mészáros Márton

Maurizio Cattelan olasz szobrász Imádkozó Hitler című szobra

Maurizio Cattelan olasz szobrász Imádkozó Hitler című szobra

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: