Meghalt a legnagyobb amerikai katona

2012. december 27-én, 78 éves korában a Florida állambeli Tampában elhunyt Norman Schwarzkopf amerikai tábornok. A híres katona halálát tüdőgyulladás szövődményei okozták. Ő volt 1991-ben az Öböl-háborúban a Kuvait felszabadításáért indított „Sivatagi vihar” hadműveletben a nemzetközi szövetséges erők parancsnoka, akik megsemmisítették Szaddám Huszein iraki diktátor hadseregét, amely elfoglalta az olajban gazdag országot.

Norman Schwarzkopfot Patton tábornok után a legnagyobb amerikai katonának tartották, többször szerepelt a CNN hírcsatorna műsoraiban, a háború alatt a hadsereg egységeit és a katonai csapásokat mutatta be, máskor pedig katonai szakértőként kérték ki a véleményét.

A kiváló katona remek kapcsolatot ápolt az Öböl-háború alatt hatalmon lévő George H. W. Bush amerikai elnökkel, aki közleményben méltatta az elhunytat. A 88 éves ex-elnök szerint, akit jelenleg kórházban ápolnak „nemzedékének egyik legnagyobb katonai vezetője volt.” 

Miután minden létező katonai elismerést megkapott, 1991-ben nyugdíjba vonult. Több politikai csoport lehetséges elnökjelöltként tekintett rá, de végül nem lépett politikai pályára, viszont több alkalommal kiállt a Bush-kormány mellett, 2004-ben például nyíltan támogatta ifj. George Bush újraválasztási kampányát.

A „Viharos Norman” becenevet viselő Schwarzkopf a Westpoint katonai akadémián szerzett mérnöki diplomát és két kiküldetésen is harcolt a vietnami háborúban 1965-ben és 1970-ben. 

Mészáros Márton

Norman Schwarzkopf amerikai tábornok (1934-2012)

Norman Schwarzkopf amerikai tábornok (1934-2012)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: