Még mindig aktív a legismertebb fejszámoló

2013. január 20-án töltötte be 92. születésnapját Pataki Ferenc fejszámoló művész. Az idős urat születésnapján a Blikk bulvárlap köszöntötte, akiknek a zseni az alábbiakat mondta: – 92 év, ez rémes! Lássuk csak, az szökőnapokkal együtt összesen 33 603 nap. Te jó ég, hogy elszaladt az idő!

Pataki Ferenc 1920. január 20-án született Dombóváron, amelynek immáron négy esztendeje a díszpolgára. Feri bácsi számok iránti szeretete már fiatalkorában megmutatkozott: ötéves korától a Lakner Gyermekszínházban szerepelt, mint csodagyerek, s hatévesen már ő segített számolni szülei boltjában. 1939-ben érettségizett a Királyi Katolikus Esterházy Miklós Nádor Főgimnáziumban, majd az ekkor kirobbant második világháború alatt munkaszolgálatos lett. A háborúban orosz hadifogságba esett, ahonnan csak három évvel a világháború vége után tudott szabadulni.

Hazatérve Magyarországra, letette az artistavizsgát és különböző színházakban, kultúrházakban, iskolákban lépett fel országszerte. Az 1950-es években zárták a magyarok szívükbe, amikor többjegyű számok közönség előtti összeszorzásával vált híressé. Pataki közönsége három, négy vagy annál többjegyű számokat mondott az előadónak, aki hallatlan gyorsasággal szorozta össze a számjegyeket, a végeredmény pedig minden esetben pontos volt. A tízjegyű számok összeszorzása, osztása sem okozott gondot neki, és tizenkét-tizennégy jegyű számokból is képes volt rövid idő alatt, szintén fejben köbgyököt vonni. Mindössze 5 nap alatt tanult meg alapfokon idegen nyelvet: németül, angolul, oroszul és svédül tanult, hogy varietékban és televíziós műsorokban léphessen fel külföldön. A Szovjetunióban, az NSZK-ban és az Egyesült Királyságban nagy sikerrel szerepelt.

A népszerű fejszámoló a magánéletében is határozott volt, amikor megismerte feleségét, elhívta vacsorázni és táncolni, azt mondva neki, hogyha másnap felhívsz, feleségül veszlek. A lány felhívta, és azóta is boldog házasságban élnek. Gyermekeik is kiemelkedően okosak, de a fejszámolás nem erősségük, sőt még a számok világa sem vonzza őket úgy, mint édesapjukat. Az idős úr kilencvenkét éves korában is gyorsabban szoroz fejben nagy számokkal, mint a számológép.

Mészáros Márton

Pataki Ferenc fejszámoló művész budapesti otthonában 2013. január 20-án (Forrás: Vasárnapi Blikk)

Pataki Ferenc fejszámoló művész budapesti otthonában 2013. január 20-án (Forrás: Vasárnapi Blikk)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: