Iráni majom az űrben

Irán egy Piszgám, vagyis magyarul Úttörő elnevezésű űrkapszulát küldött egy majommal a fedélzetén 120 kilométer magasságba, amely sikeresen visszaérkezett a Földre, jelentette be az el-Alám iráni állami televízió a védelmi minisztérium tájékoztatása alapján 2013. január 27-én. Az állami televízióban Ahmad Vahidi védelmi miniszter úgy fogalmazott, a sikeres kísérlet “nagy lépés” az iráni űrhajózás történetében. Az állatkísérletet az 1979-es iszlám forradalom győzelmének közelgő 34. évfordulója alkalmából hajtották végre. A közel-keleti ország 5-8 éven belül emberrel történő űrutazást végrehajtását tervezi.

Az első állat-űrhajós Lajka kutya volt, akit 1957-ben a szovjet Szputnyik–2 műholddal lőttek fel a világűrbe. A hivatalos közlemény szerint a kutya egy hétig keringett, majd az ételébe adagolt méreg hatására kimúlt, hiszen űrhajója nem volt alkalmas a légköri visszatérésre. Ezzel egyidőben az amerikaiak az űrverseny során majmokkal kísérleteztek.  A Mercury-program egyik elő kísérletében lőtték fel például a Sam névre hallgató rhesus majmot, és az első csimpánzt, Hamot.

Korábban már Franciaország és Oroszország is lőtt fel majmokat a világűrbe. A mostani, Iránból felküldött kismajom viszont érthető okokból nem fest valami boldognak. A hivatalos szervek egyelőre az iráni “űrmajom” nevét még nem jelentették be.

Mészáros Márton

Iráni tudós fogja a szkafanderben lévő majmot, akit felküldtek a világűrben 2013. január 27-én

Iráni tudós fogja a szkafanderben lévő majmot, akit felküldtek a világűrben 2013. január 27-én

Egy hozzászólás to “Iráni majom az űrben”

  1. valaki Says:

    Rohadjon meg a tudós mind!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: