Egymilliárd nő ébredése

2013. február 14-én ezúttal nem csak a szerelmesek ünnepét, Valentin-napot tartjuk, hanem egy globális eseményt, a One Billion Rising akciót is ekkor rendezik meg. Ezen a napon világszerte tartanak nagyszabású villámcsődületeket, amelynek célja megálljt parancsolni a nők ellen elkövetett erőszaknak a világban. A magyar fordításban az egymilliárd ébredése nevet viselő kampányt Eve Ensler amerikai írónő, nők jogaiért harcoló aktivista indította el. A szerzőnő leghíresebb munkája, a Vagina monológok (The Vagina Monologues) című színmű, amelyet a világ legtöbb országában – köztük Budapesten is – sikerrel játszanak.

A szervezők tájékoztatása szerint sorsfordító év lehet az idei a feminizmus történelmében, hiszen az indiai csoportos nemi erőszak, a Mexikóban eltűnt, majd meggyilkolt lányok, és a lemészárolt guatemalai asszonyok és kisgyerekek miatti közfelháborodás és nemzetközi tüntetéssorozatok újra százmilliók figyelmét fordították a világ jelenlegi legnagyobb emberi jogi jogsértésére, a nőkkel és lányokkal való erőszakos bánásmódra. Új időkben új módja van a békés demonstrációnak: a nők által elszenvedett bántalmazások megfékezésére minden bántalmazott nőt és a velük együtt érzőket arra kérnek, hogy keljenek fel, vonuljanak utcára és közösen táncoljanak az erőszak megszüntetéséért, ezzel megmutatva magukat a világnak.

Azok a magyarok, akik szívesen részt vennének az eseményen, február 14-én délután három órakor a budai Mammut 2 bevásárlóközpontban törhetik meg a csendet. A nők elleni erőszak megszüntetésére tánccal egybekötött demonstrálást tartanak a fővároson kívül Pécsett, Veszprémben és Edelényben is. Viszont azok a személyek, akik egyik eseményen sem tudnak részt venni, ha idejük engedi, otthon készíthetnek videót, képet magukról, amint táncolnak, vagy elmondják véleményüket, s az így készült anyagokat az esemény Facebook-oldalán publikálják.

A One Billion Rising nők elleni erőszak visszaszorítására létrejött kampány mögé több világsztár is felsorakozott, többek között Jane Fonda Oscar-díjas amerikai színésznő, Robert Redford Oscar-díjas amerikai színész-rendező, a rangos független filmfesztivál, a Sundance alapítója. Magyarországon Bozsik Yvette táncművész, Kulka János Kossuth-díjas színművész, Bombera Krisztina, Jaksity Kata és Kepes András médiaszemélyiségek, és a The Voice tehetségkutató győztese, Pál Dénes csatlakozott az esemény népszerűsítéséhez. A tavalyi évben aláírásgyűjtést tartottak, amelynek célja 50 ezer aláírás megszerzése volt, amellyel elérték, hogy az Országgyűlés napirendre tűzze a családon belüli erőszak önálló bűncselekményként történő büntetését is.

A budapesti rendezvény szervezői ezúttal felszólítják a magyar kormányt, hogy hazánk aláírásával haladéktalanul csatlakozzon a nők elleni erőszak és párkapcsolaton belüli erőszak megelőzéséről és hatékony kezeléséről szóló Isztambuli Egyezményhez.

 Mészáros Márton

Egymilliárd nő ébredése - 2013. február 14.

Egymilliárd nő ébredése – 2013. február 14.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: