101 évesen vesz búcsút a maratoni futástól

2013. február 24-én a hongkongi maraton 10 kilométeres versenyén a több ezer induló közül toronymagasan a legidősebb a 101 esztendős Fauja Singh volt, aki ebben az előrehaladott életkorban is vállalkozott arra, hogy lefussa a távot. Az indiai születésű, Londonban élő öregúrnak ez volt az utolsó versenye, mielőtt visszavonult a nyilvános futóversenyektől. A távot 1 óra és 32 perc alatt futotta le.

A futómatuzsálem tizenhárom éve, 89 éves korában kezdett el futni, miután meghalt a felesége. Mielőtt megmérettette volna magát egy futóversenyen, elment az orvoshoz, ahol csontsűrűségi vizsgálatok megállapították, hogy mindkét lába jobb egészségi állapotban van, mint a harmincöt éveseké. Az idősúr világcsúcstartó korosztályában, a legjobb idejét a londoni maratonon 2003-ban futotta 6 óra és 2 perc alatt. A brit főváros maratonján való többszöri részvételével többek között a koraszülött csecsemők megsegítésére alakult BLISS szervezet javára gyűjtött adományt.

Egyébként Fauja Singh az első száz évnél idősebb személy a történelem során, aki végigfutotta egy maratont. A Guinnes Világrekordok könyvébe csak azért nem kerülhetett be, mert nem rendelkezik hivatalos, eredeti anyakönyvi kivonattal, mivel születésekor, 1911. április 1-jén a születési nyilvántartásokat nem rendszeresen vezették. A rikító sárga turbánban versenyző szikh férfi az Essex grófságban fekvő Ilfordban él, és azt mondja, a hagyományos indiai curryételek fogyasztásának, a rendszeres meditációnak, szigorúan csak vegetáriánus ételek fogyasztásának, valamint annak, hogy nem fogyaszt alkoholt, köszönheti hajlott kora ellenére remek egészségi állapotát.

Mészáros Márton

A 101 éves Fauja Singh, a világ legidősebb maratoni futóversenyzője a hongkongi maraton 10 kilométeres versenyén 2013. február 24-én

A 101 éves Fauja Singh, a világ legidősebb maratoni futóversenyzője a hongkongi maraton 10 kilométeres versenyén 2013. február 24-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: