Az Argo-akcióé a legjobb film Oscar-díja

2013. február 24-én a Los Angeles-i Dolby Színházban (korábbi nevén: Kodak Színház) adták át 85. alkalommal a legrangosabb filmművészeti elismeréseknek tartott Oscar-díjakat. A legjobb filmnek járó elismerést Ben Affleck filmje, az Argo-akció (Argo) című 1979-es iráni túszdrámát feldolgozó alkotás kapta. A film főszerepét is Affleck játssza, az egyik producer a művész régi cimborája, George Clooney. A legjobban várt elismerés eredményét Michelle Obama, az amerikai elnök neje jelentette be élő videó üzenetben a washingtoni Fehér Házból, magát az Oscar-szobrot pedig Jack Nicholson adta át a rendezőnek és a producereknek. Az Argo-akció megkapta a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb vágás Oscarját is.

Grant Heslov amerikai producer, Ben Affleck amerikai színész-rendező és George Clooney amerikai színész és producer a legjobb filmért járó díjjal az Oscar-díjak 85. átadási ünnepségén Los Angelesben 2013. február 24-én

Grant Heslov amerikai producer, Ben Affleck amerikai színész-rendező és George Clooney amerikai színész és producer a legjobb filmért járó díjjal az Oscar-díjak 85. átadási ünnepségén Los Angelesben 2013. február 24-én

A négy színészi kategória nem hozott meglepetést. Az Amerikai Filmakadémia az idei éllovas Anne Hathaway amerikai színésznőnek ítélte a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat A nyomorultak (Les Misérables) című filmben nyújtott alakításáért. A 30 éves színésznő a hányatott sorsú Fantine-t alakítja a filmben, amelyben dalra is fakad. A legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját Christoph Waltz osztrák színész vehette át Quentin Tarantino Django elszabadul (Django Unchained) című filmjében nyújtott alakításáért.

A legjobb férfi főszereplő díját Daniel Day-Lewisnek ítélték, aki Steven Spielberg Lincoln című filmjében Abraham Lincoln amerikai elnök megformálásával megszerezte a harmadik Oscar-díját. Az 55 esztendős brit színészt 1990-ben tüntették ki először Oscar-díjjal A bal lábam (My Left Foot), majd 2008-ban A vérző olaj (There Will Be Blood) című filmben nyújtott alakításáért. Day-Lewis mindhárom Oscarját a legjobb férfi főszereplő kategóriájában nyerte – erre eddig még egyetlen alkalommal sem volt példa a filmtörténelem során, így érthető miért csillogtak könnyek a szemében.

Igazán kiélezett mezőny volt a legjobb női főszereplők kategóriájában, ahol a legfiatalabb jelölt a kilenc esztendős Quvenzhané Wallis volt A messzi dél vadjaiban (Beasts of the Southern Wild) játszott szerepéért, a legidősebb nominált pedig a francia film nagyasszonya, Emmanuelle Riva, akit Michael Haneke Szerelem (Amour) című drámájáért jelöltek. A színésznő, aki Párizsból repült Los Angelesbe, hogy a gálán részt vehessen, az Oscar-díjkiosztó napján töltötte be nyolcvanhatodik születésnapját. Szintén jelölt volt még Naomi Watts (A lehetetlen), de tudvalevő volt, hogy az Akadémia tagjai Jessica Chastain (Zero Dark Thirty) és Jennifer Lawrence (A napos oldal) között oszlanak meg.

Az Oscar-díjat végül A napos oldalban egy különös özvegyet alakító Jennifer Lawrence kapta meg, aki a maga 22 évével a második legfiatalabb Oscar-győztes a legjobb női főszereplő kategóriában. Miután kimondták a nevét, a színpadra lépve megbotlott, de végül az első sorból odaugró Hugh Jackman segítsége nélkül is sikerült felállnia és átvennie a díjat. A magam részéről egyáltalán nem tartom megérdemeltnek az elismerését, az alakítása körülbelül annyira erős, mint Diane Keaton játéka az Annie Hallban. Persze ezzel nem alábecsülni szeretném egyiküket sem, de azt kell mondanom, hogy Jessica Chastain és Emmanuelle Riva alakítása mérföldekkel jobb volt, mint Jennifer Lawrencé. Rossznyelvek szerint egyébként azért nem Chastain kapta az Oscart, mert a filmje körül botrány robbant ki a bemutatott kínzásjelenetek miatt, magát a kényes témát, Oszáma bin Láden megölését feldolgozó filmet túlságosan propagandisztikus és politikai filmnek tartották.

Jennifer Lawrence amerikai színésznő kezében a legjobb női főszereplőnek járó kitüntetéssel az Oscar-díjak 85. átadási ünnepségén Los Angelesben 2013. február 24-én

Jennifer Lawrence amerikai színésznő kezében a legjobb női főszereplőnek járó kitüntetéssel az Oscar-díjak 85. átadási ünnepségén Los Angelesben 2013. február 24-én

A legjobb rendezőnek járó Oscar-díj is papírforma szerint alakult: Ang Lee tajvani rendezőt tüntették ki a Pi élete (Life of Pi) című filmért. A rendező 2006-ban már kapott egy Oscart a Brokeback Mountain – Túl a barátságon című filmért. A Pi élete továbbá diadalmaskodott a legjobb operatőr (Claudio Miranda chilei operatőr) és a legjobb vizuális trükk kategóriában is. Egy másik nemzetközileg elismert filmrendező is Oscart vehetett át az este folyamán, életében először állhatott a színház színpadján Michael Haneke osztrák rendező, aki a legjobb idegen nyelvű filmnek választott Szerelem (Amour) című filmjéért mondott erősen érezhető német akcentussal köszönőbeszédet. A díjat elsősorban vezető színészeinek, Emmanuelle Rivának és Jean-Louis Trintignantnak köszönte meg.

A legjobb eredeti forgatókönyvért járó kitüntetéssel Quentin Tarantino amerikai rendezőt tüntették ki filmje, a Django elszabadul (Django Unchained) forgatókönyvéért. A kultrendező humoros beszédet mondott, amiben úgy fogalmazott a filmjei a színészeken buknak. Az 50 éves Tarantinót négyszer jelölték Oscar-díjra, de eddig csak egyetlen alkalommal, 1995-ben kapta meg az Oscart, akkor a Ponyvaregényért, viszont a filmjeiben szereplő színészek közül már többen is kaptak Oscart Tarantino-filmbéli játékukért.

A Merida, a bátor (Brave) című amerikai gyártású rajzfilm kapta a legjobb animációs film Oscar-díját. A legjobb filmzene kitüntetésével Mychael Danna, a Pi életének zeneszerzője térhetett haza, még a legjobb betétdalért járó elismerést Adele Grammy-díjas brit énekesnő és szerzőtársa, Paul Epworth kapta. Az aranyhangú éneklőcsoda annyira meghatódott és zavarba jött kezében az aranyszoborral, hogy mondandóját fél perc alatt ledarálta, és átadta a szót kollégájának. Legutóbb 1966-ban díjaztak Oscar-díjjal James Bond-filmet, akkor a Tűzgolyó kapott Oscart a vizuális effektjeiért.

A 85. Oscar-gála a zene jegyében zajlott, tucatnyi musicalről emlékeztek meg a show műsorában. Catherine Zeta-Jones például előadta a Chicago című filmben énekelt dalát, Jennifer Hudson a Dreamgrislből ismert számát énekelte el, de a jubiláló Bond-filmekről sem feledkeztek meg: Adele a legújabb film, a Skyfall betétdalát adta elő, még Shirley Bassey, a walesi legenda a Goldfinger című számot adta. A 76 éves Bassey hangja érzékelhetően alig változott az elmúlt évtizedekben, és szerencsés génjeinek és kiváló plasztikai sebészének hála a külsején sem hagyott nyomott az idő.

A gálát a goromba humoráról ismert Seth MacFarlane amerikai filmes, humorista (Family Guy, Ted) vezette, aki véleményem szerint pocsék választás volt. Rizikós vállalkozás volt rábízni egy ilyen felelősségteljes feladatot, amellyel láthatóan nem tudott megbarátkozni, mert a poénjai laposak voltak, a showja pedig unalmas.

Mészáros Márton

Daniel Day Lewis brit színész átöleli Meryl Streep amerikai színésznőt, miután átvette tőle a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat Los Angelesben 2013. február 24-én

Daniel Day Lewis brit színész átöleli Meryl Streep amerikai színésznőt, miután átvette tőle a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat Los Angelesben 2013. február 24-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: