Erdő Péter a Szentatyáért celebrált misét

XVI. Benedek pápa egyházfői tevékenysége előtt tisztelegve, lelkipásztori szolgálatáért mutatott be hálaadó szentmisét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a püspöki testület tagjainak koncelebrálásával a Szent István-bazilikában 2013. február 24-én. A magyar egyház feje Paskai László nyugalmazott esztergom-budapesti érsek és Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius közreműködésével, több ezer hívő előtt tartott misét.

A bazilikában fokozott biztonsági intézkedések – csuhát viselő kormányőrök – várták a szentmisére érkezőket, egyrészről a magas beosztású bíborosok, másrészről a hivatalban lévő köztársasági elnök Áder János és felesége, Herceg Anita jelenléte miatt, akik Budapest főpolgármesterével, Tarlós Istvánnal és Schmitt Pál ex-köztársasági elnökkel hallgatták az imádságot. Tarlós és Schmitt is a nejével érkezett. Mások mellett Rogán Antal, a főváros V. kerületének polgármestere is jelen volt.

Erdő Péter szentbeszédében a február 11-én hivatalából romló egészségi állapotára hivatkozva lemondó XVI. Benedek pápa érdemeire hívta fel a figyelmet. Korunk kiemelkedő személyiségét nagy teológusnak és páratlan főpásztornak nevezte, aki nyolc éves pontifikátusa során sokat tett az egyházért. A bíboros a pápa három enciklikáiról is szót ejtett, amelyek üzenete alapvetően a szeretet, a reménykedés és a hit. Erdő rávilágított a pápa világkörüli útjaira is, amelyeken az idős egyházfőt a rossz időjárási körülmények sem akadályozták meg abban, hogy találkozzon a rá várakozó több millió hívővel világszerte. Pápaságának jelképeként említette a Kölnben, Sydnyben és Madridban tartott Katolikus Ifjúsági Világtalálkozókat, ahol a résztvevők száma tavaly elérte az 1,4 millió hívőt.

XVI. Benedek pápa mindig figyelemmel követte a magyarok sorsát, sőt még a határon túli magyarság lelkipásztori szükségleteiről sem feledkezett meg. Pápasága alatt két magyar boldoggá avatásra került sor: a világháború alatt közel száz zsidó életét megmentő Salkaházi Sára (1899-1944) nővért 2006-ban, a vértanú halált halt püspök Meszlényi Zoltánt (1892-1951) pedig 2009-ben avatták boldoggá, amely az utolsó lépés a szentté avatáshoz.

„Nem korholni kell a kort, amiben élünk, nem szomorkodni, mivé torzult a világ” – fogalmazott Erdő Péter homíliája (keresztény egyház szónoklati formája) végéhez közelítve, majd az áprilisban nyolcvanhatodik születésnapját betöltő Benedek pápa lemondását, amelyet a betegek világnapján jelentett be, az idős korral és a hanyatló egészségi állapottal való szembenézésként jellemezett. Mint fogalmazott, az egyházfő szavait a hit és a szeretet járta át, amikor felolvasta latin nyelven íródott lemondó nyilatkozatát.

XVI. Benedek pápa utódját megválasztó 117 bíboros között van Erdő Péter is, aki hamarosan a Vatikánba utazik, hogy részt vehessen a február 28-án kezdődő pápaválasztó konklávén. Olasz, német és osztrák médiumok mind lehetséges pápaesélyesként említik a hatvan éves bíborosunkat.

Mészáros Márton

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: