Ahogy teremtettek bennünket

Nagyszüleink, szüleink el sem tudták volna képzelni, hogy milyen az, ha retusálják a fotókat, pedig már a digitális fotózás elterjedése előtt ismert volt a „retus”, de csak az utóbbi évtizedben vált mindennapossá a Photoshop képszerkesztőprogram használata, amellyel mindenki könnyen korrigálhatja fotóit. A program segítségével eltüntethetőek emberek a fényképről, másokkal összevághatjuk őket, de nyomtalanul eltávolíthatjuk modelljeink testén lévő anyajegyeket, bőrhibákat, ráncokat, tetoválásokat. Éppen a közelmúltban egy manöken pucér testére rajzoltak bugyit, amely olyan élethűre sikeredett, hogy az emberek el sem akarták hinni, hogy a hölgyet nem fürdőruhában fotózták. Ez csak azt mutatja, hogy a program segítségével könnyen felöltöztethetünk és levetkőztethetünk embereket, és amiért a magazinok szeretik: szempillanatok alatt eltünteti a ráncokat és a súlyfelesleget.

A 2000-es évek elejétől hollywoodi magazinok címlapján szinte nem is szerepelt retusmentes fotóval sztár, bár kivételek vannak, amikor az illető nem hagyja, vagy csak éppen-hogy engedélyezi a ps használatát. Az elmúlt években megannyi kínos Photoshop-bakiról számoltak be, amelyeken gyakran élvonalbeli színésznők, manökenek képein fedeztek fel kisebb-nagyobb hibákat. A számtalan előny ellenére a dolog árnyoldala a „Photoshop-függőség” kialakulása, amely éppolyan új keletű dolog, mint például a videójáték-, vagy a Facebook-függőség. A magazinok címlapjairól naponta visszaköszönő szétretusált, valóságnál sokkal szebbnek feltüntetett sztárok a nők jelentős részéből kiontják az önbizalmat és bátortalanná teszik őket. Ez ellen a „retushullám” ellen emeli fel szavát a The Nu Project (A Pucér Projekt), amelynek keretében közel kétszáz amerikai nő vállalta, hogy a természetes szépség jegyében levetkőzik Matt Blum minneapolisi fotós és felesége Katy kamerája előtt.

A terv még 2005-ben pattant ki a fotósházaspár fejéből, azóta rendszeresen töltik fel az ízléses fotókat a hivatalos honlapukra. A felvételeken szereplő lányok és asszonyok egyike sem szégyelli „tökéletlenségét”, büszkén vállalták bőrhibáikat, anyajegyeiket és kilóikat. A tervek szerint a fotókból kötet készül.

Mészáros Márton

A The Nu Project egyik modellje

A The Nu Project egyik modellje

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: