Szexuális visszaélés vádja miatt lemondott O’Brien bíboros

2013. február 25-én bejelentette lemondását Keith O’Brien skót bíboros, St Andrews és Edinburgh érseke. A magas rangú főpap lemondását, amely a mai naptól lép érvénybe, elfogadta XVI. Benedek pápa, így O’Brien nem vesz részt a február 28-án kezdődő pápaválasztó konklávén. A skót katolikus egyház vezetője, aki a homoszexualitás kapcsolatok éles bírálatáról ismert, azután mondott le tisztségéről, miután három paptársa, és egy volt, ma nős pap azzal vádolta meg a Vatikánban, hogy “nem megfelelő” magatartást tanúsított velük szemben. A feljelentést a The Observer című brit hetilap írta meg először, a cikk megjelenése után a bíboros visszautasította a vádakat.

Az első bejelentés szerint az 1980-as években Keith O’Brien bíboros a drygrange-i St Andrew’s College-ban egy akkor fiatal papnövendékhez közeledett, a másik három eset pedig szintén hasonló homoszexuális kapcsolatokról szól. Igaz, azt nem derítette ki a lap, hogy a bíboros és a papnövendékek között történt-e fizikai együttlét, vagy csak közeledésig jutottak, a vádak mindenesetre szexuális visszaélésekről szólnak. A négy egykori áldozat panaszleve egy héttel azelőtt érkezett a Vatikánba, hogy február 11-én XVI. Benedek pápa meggyengült egészségügyi állapotára hivatkozva váratlanul bejelentette volna lemondását. Ezért feltételezhetjük, hogy ez is közrejátszhatott az idős egyházfő lemondásában.

A 74 esztendős O’Brien bíboros éppen három nappal a saját lemondása előtt nyilatkozott a brit BBC-nek arról, hogy szerinte újra kellene gondolnia a római katolikus papok házasságának lehetőségét és a cölibátus elvetését. 

Szintén hasonló szexuális visszaélésekkel gyanúsítják az amerikai Roger Mahony bíborost, Los Angeles érsekét, akit egy amerikai katolikus szervezet petícióban kért arra, hogy ne vegyen részt a pápaválasztó bíborosi testületben. A 76 éves egyházi személyt azzal gyanúsítják, hogy egyházmegyéjében évtizedekig eltussolta a fiatalkorúak szexuális zaklatása miatt kirobbant botrányt. Mahony azzal védekezik, hogy nem tudta mit kell tennie, viszont 2007-ben 660 millió dollárt adott a pedofil papok ötszáz feltételezett áldozatának.

Mészáros Márton

Keith O'Brien skót bíboros, érsek

Keith O’Brien skót bíboros, érsek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: