Utoljára találkozott a hívekkel a pápa

XVI. Benedek pápa utolsó alkalommal tartott általános audienciát, a február 11-én lemondási szándékát bejelentő egyházfőt a vatikáni Szent Péter téren százötvenezer ember búcsúztatta 2013. február 27-én délelőtt.

Az utolsó általános kihallgatásra, amelyen mindenki részt vehetett, százötvenezer ember érkezett a világ minden tájáról. A hivatalos ceremónia délelőtt fél tizenegykor kezdődött, de a hívek már négy-öt órával előtte betöltötték az egész Szent Péter teret. A környező mellékutcákban hatalmasak kivetítőket állítottak fel, hogy azok az érdeklődők, akik nem fértek be a Szent Péter bazilika előtti térre is halhassák a szentatya utolsó nyilvános beszédét. A hívőseregek „Hála Szentségednek”, illetve „Köszönjük Szentatyánk! Hiányozni fogsz, mindig a szívünkben maradsz!” feliratú transzparensekkel, lobogókkal búcsúztatták XVI. Benedeket.

XVI. Benedek pápa érkezik utolsó általános audienciájára a vatikáni Szent Péter térre 2013. február 27-én

XVI. Benedek pápa érkezik utolsó általános audienciájára a vatikáni Szent Péter térre 2013. február 27-én

A heti általános audienciákat a Szent Péter-bazilika VI. Pál termében szokták tartani, de ezúttal a tömeg nem fért volna be a helyszínre, így a téli időjárás ellenére az eseményt a szabadban, a bazilika előtti hatalmas téren tartották. Az áprilisban 86. életévébe lépő egyházfő pápamobilján érkezett, a jármű szokásos sebességénél lassabban tette meg az utat a tömeg között, ezzel biztosítva Benedek pápának a lehetőséget, hogy mindenkit megáldhasson. A meghatott tömeg – köztük magyar zarándokok is – XVI. Benedek nevének olasz verzióját (Benedetto) skandálta, megint mások sírtak, vagy közösen imádkoztak az egyházfőért. XVI. Benedek pápa megáldotta a felé nyújtott kisgyermekeket, a biztonsági őrök néhány csecsemőt a kezébe is adtak, akiket szintén megáldott és megcsókolt.

A tömeg mérete miatt utolsó audienciáján elmaradt a hagyományos pápai kézcsók, amikor néhány kiválasztott megcsókolhatja a szentatya kezét. Federico Lombardi vatikáni szóvivő tájékoztatása szerint Benedek pápa senkivel sem akart kivételezni, ezért mellőzte a programból a kézcsókot.

XVI. Benedek pápa a helyszínen elmondott beszédében megköszönte a hívek részvételét, és az Úrnak is hálát adott, amiért ilyen szép, napsütötte februári időben búcsúzhat el. A pápa felidézte a 2005. április 19-i pápává választásának körülményeit is, amelyet nagy teherként élt meg, de kötelességének eleget téve kitűnően teljesített:  “…akkor és azóta is többször tettem fel a kérdést: mit kérsz tőlem Uram, miért rám bíztad az egyház vezetésének súlyát?”  A római katolikus egyház feje pontifikátusának nyolc évéről azt mondta, “voltak napsütötte, enyhén szeles napok”, a botrányoktól nem mentes, zavaros időszakról pedig így szólt: „…az egyház hajója ellenszélben, viharos tengeren haladt, ahogyan gyakran megtörtént már az egyház történetében… De mindig tudtam, hogy abban a hajóban jelen van az Úr, és mindig tudtam, hogy az egyház hajója nem az enyém, nem a miénk, hanem az övé, és nem hagyja, hogy elmerüljön; Ő az, aki kormányozza a hajót.”

XVI. Benedek egyúttal köszönetet „Isten egész népének”, közvetlen munkatársainak, a bíborosoknak, a püspököknek és paptestvéreknek, valamint a hívők millióinak. „A pápa szíve átöleli az egész világot” – fejezte ki szeretetét.

A nyilvános ünnepség során az Apostoli Palota Kelemen termében gyűrűcsókhoz járulhatott néhány magas rangú személy, többek között Ivan Gašparovič szlovák köztársasági elnök, Gianni Alemanno, Róma polgármestere. XVI. Benedek február 28-án távozik posztjáról, utolsó napjának hivatalos programját a VIII. Kelemenről elnevezett Sala Clementina teremben kezdi, ahol a búcsúztatására összegyűlt bíborosokat köszönti. Délután a Rómától délre fekvő pápai nyári rezidencián, a Castel Gandolfóban köszönti majd a város lakóit, este nyolc órakor pedig hivatalosan is befejezi pontifikátusát.

A bíborosi kollégium március 4-én ül össze, hogy új pápát válasszanak az egyház élére. Csak 115 bíboros vesz részt a konklávén, Roger Mahony nyugalmazott Los Angeles-i érsek és a szexuális visszaélések vádjával gyanúsított Keith O’Brien skót bíboros nem vesz részt a pápaválasztó ceremónián.

Mészáros Márton

XVI. Benedek pápa köszönti a híveket utolsó általános audienciáján a vatikáni Szent Péter téren 2013. február 27-én

XVI. Benedek pápa köszönti a híveket utolsó általános audienciáján a vatikáni Szent Péter téren 2013. február 27-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: