XVI. Benedek utolsó napja pápaként

2013. február 28-át jelölte meg pontifikátusa végének XVI. Benedek pápa, amikor február 11-én bejelentette lemondási szándékát. A 85 esztendős egyházfő utolsó „munkanapján” a vatikáni Kelemen-teremben elbúcsúzott a pápaválasztó konklávéra és búcsúztatására a városállamba érkező bíborosoktól. Az új pápát száztizenöt bíboros választja meg, de az eseményen száznegyvennégy bíboros volt jelen, ami annak köszönhető, hogy a kúrián dolgozó és korábban itt dolgozott bíborosok is jelen voltak.

Rövid beszédében köszönetet mondott a bíborosi kollégiumnak a nyolc év együttműködéséért, és arra kérte a bíborosokat, továbbra is maradjanak egységben. Benedek pápa azt mondta, feltétel nélküli tisztelettel és engedelmességgel fog viseltetni a leendő egyházfő iránt.

XVI. Benedek pápa elbúcsúzik a bíborosoktól a vatikáni Kelemen-teremben 2013. február 28-án. (Forrás: L'Osservatore Romano/Getty)

XVI. Benedek pápa elbúcsúzik a bíborosoktól a vatikáni Kelemen-teremben 2013. február 28-án. (Forrás: L’Osservatore Romano/Getty)

Benedek pápa miután elküldte utolsó Twitter üzenetét a közösségi oldalon lévő mintegy 2,5 millió követőjének, délután háromnegyed öt után sétabotra támaszkodva elhagyta vatikáni lakosztályát. Az apostoli palotából az épület San Damaso nevű belső udvarára lépett ki, ahol üdvrivalgás és taps fogadta. Az udvaron a mindenkori római pápa védelmét ellátó Svájci Gárda köszöntötte, valamint bíborosok, Vatikánban dolgozó papok és apácák járultak elé. A vatikáni palotákban és hivatalokban dolgozó búcsúztatók közül sokan egész családjukkal jelentek meg, hogy mindnyájan jelen lehessenek a szentatya távozásakor.

Többen sírva búcsúztak tőle, köztük sofőrje is, aki nyolc éven keresztül szolgálta. A San Damaso udvarról a pápát vatikáni lobogóval ellátott diplomataautó szállította a pápai állam legmagasabb pontján létesített helikopter-leszállópályára, az odáig vezető út során hívők ezrei álltak sorfalat a pápának, akik könnyezve, integetve búcsúztatták – sőt az összes vatikáni épület tetőterasza is megtelt emberekkel.

A helikopternél Angelo Sodano, a bíborosi kollégium vezetője, volt szentszéki államtitkár búcsúzott XVI. Benedektől. Az olasz légierő fehér színű helikoptere fedélzetén a pápával ót óra tíz perckor felszállt, ekkor Róma összes harangja – köztük a Szent Péter-bazilika is – megkondult. A gép tett egy kört a Szent Péter-bazilika körül és az azonos nevet viselő tér felett, majd negyedóra alatt a Rómától 25 km-re fekvő Castel Gandolfó-i pápai nyári rezidenciára szállította az egyházfőt. Megérkezése után Benedek utoljára szólt pápaként a hívekhez, a palota napsütötte erkélyéről Isten áldását kérte, majd köszöntötte a tiszteletére összegyűlt mintegy tízezer embert. „Nyolc óráig még az anyaszentegyházat vezetem, utána már csak egyszerű zarándok leszek, aki élete utolsó szakaszát teszi meg, de továbbra is az egyház és az emberiség javát szolgálom!” – ezek voltak a pápa utolsó gondolatai, amelyeket a római egyház fejeként mondott.

Az egyház története során eddig csak két pápa mondott le, az utolsó önszántából távozó szentatya XII. Gergely pápa volt, aki közel hatszáz éve, 1417-ben mondott le posztjáról. XVI. Benedek pápa váratlan visszavonulása, amelyet egyre romló egészségi állapotával indokolt, nagy kérdések elé állítják a megtépázott hírű egyházat. Mivel a pápa életében távozott posztjáról, kivételt tesznek, és nem törik össze az egyházfő halászgyűrűjét, ahogyan azt elhunyt pápák esetében szokták. A Joseph Ratzinger néven született német Benedek pápa címe ezentúl „nyugalmazott pápa”, illetve „Róma nyugalmazott főpapja” lesz, az Őszentsége megszólítás pedig továbbra is megilleti. Haláláig fehér reverendát fog viselni, pápai piros cipőjét pedig barna színű bőrpapucsra cseréli, amelyet Mexikóban gyártanak neki.

XVI. Benedek pápa lemondása este nyolc órakor lépett hatályba, ahogyan azt lemondó nyilatkozatában már korábban rögzítette. Ekkortól vette kezdetét a ”sede vacante” (”üres trón”) ideje, amikor a katolikus világ központjában éppen senki nem foglalja el Szent Péter utódjaként a trónt. Az új pápát – aki 266. lesz a római katolikus pápák sorában – legkésőbb március 14-ig, a húsvéti nagyhetet indító virágvasárnapig választja meg a szavazásra jogosult, száztizenöt nyolcvan évnél fiatalabb bíboros.

Mészáros Márton

 XVI. Benedek pápa elköszön a hívektől a Castel Gandolfó-i nyári pápai rezidenciájából 2013. február 28-án

XVI. Benedek pápa elköszön a hívektől a Castel Gandolfó-i nyári pápai rezidenciájából 2013. február 28-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: