Angelina Jolie a nők jogaiért küzd afrikai háborús övezetekben

Angelina Jolie Oscar-díjas amerikai színésznő és William Hague brit külügyminiszter közösen utazott a közép-afrikai Ruandába, hogy az erőszakot elszenvedett helyi nők jogaiért küzdjenek Afrika háborús területein, áll a brit Külügyi és Nemzetközösségi Minisztérium 2013. március 25-én kiadott tájékoztatásában. A nemzetközi szervezetek adatai szerint évente 10 milliónál is több ember – köztük sajnálatos módon gyerekek is –  esik áldozatául nemi erőszaknak a háborúk révén.

A harminchét éves színésznő és a szigetország külügyminisztere március 23-án érkeztek meg Ruandába. Kettejük látogatása során felkeresték Ruandában azt a több tucat női áldozatot, akiket katonák erőszakoltak meg. A látogatást a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság keleti területein folytatják, ahol szintén a nők jogaiért fognak kiállni, és az ottani megrontott nőkkel is fognak találkozni. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jószolgálati nagyköveteként immáron tizenkét éve dolgozó Jolie azt mondta első kézből szeretnének információt gyűjteni olyan személyekről, akik Kongó keleti részén zajló konfliktusok alatt szexuális erőszak áldozataivá váltak.”

William Hague szintén ebbéli szándékát fejezte ki, hangsúlyozva, hogy a nemi erőszak „az elképzelhető legszörnyűbb módon teszi tönkre az ember életét”. A politikus a közeljövőben több világpolitikai eseményen is felszólal a témával kapcsolatban: április 10-én és 11-én a G8-külügyminiszterek londoni találkozóján, az ENSZ Biztonsági Tanácsának New York-i ülésén júniusban, és a szeptemberi ENSZ-közgyűlésen is.

Jolie és Hague tavaly novemberben már találkoztak Londonban, hogy részt vegyenek egy sajtótájékoztatón, ahol mindketten elkötelezték magukat a háború sújtotta területeken különösen elterjedt szexuális visszaélések megakadályozása mellett. Az Oscar-díjas filmsztár egyébként legutóbb jószolgálati nagykövetként Jordániába látogatott legutóbb, ott a szíriai polgárháború menekültjein segített.

Mészáros Márton

Angelina Jolie Oscar-díjas amerikai színésznő és William Hague brit külügyminiszter

Angelina Jolie Oscar-díjas amerikai színésznő és William Hague brit külügyminiszter

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: