Reklámok

Meghalt Joe Weider, a testépítés atyja

Életének 93. évében, a Los Angeles-i San Fernando Valleyben lévő otthonában elhunyt Joe Weider világhírű kanadai testépítő, a testépítés úttörője. Halálát szívelégtelenség okozta.

A kanadai bodybuilder 1919. november 29-én született Montrealban, zsidó származású lengyel bevándorló szülők gyermekeként. Kamaszként az ösztökélte a kemény edzésre, hogy nem akart vesztesként kikerülni a bunyókból. Kezdetben egy birkózóklubba járt, de onnan fizikuma miatt eltanácsolták, ezért önmaga valósította meg célkitűzését: vasúti fémhulladékok emelgetésével növelte izmait. A kitartás eredményes volt, hiszen hamarosan meghívták egy testépítő klubba. Első bodybuilding versenyét 17 évesen nyerte meg, és hamarosan megalapította a Your Physique magazint. A második világháború után öccsével megszervezték az első Mr. Canada versenyt, majd megalapították a Nemzetközi Testépítő Szövetséget. Az 1950-es évektől kezdve számos testépítő módszert fejlesztett ki, ezek közül a leghíresebb a Weider rendszerű testépítő gyakorlat.

Joe Weider világhírű kanadai testépítő (1919-2013)

Joe Weider világhírű kanadai testépítő (1919-2013)

Joe Weider fedezte fel Arnold Schwarzenegger osztrák származású amerikai filmsztárt, a későbbi kaliforniai kormányzót. Schwarzenegger az Amerikai Egyesült Államokba való 1968-as kivándorlása után több sportágat is kipróbált, de jelentős sikereket testépítőként ért el. Wieder a kezdetektől fogva támogatta a későbbi akciósztárt, akit segített felkészíteni a különböző versenyekre: a Terminátor sztárja végül hétszer nyerte el a Mr. Olympia címet. A Mr. Olympia versenyt egyébként 1965-ben maga Joe Wieder hozta létre, akárcsak annak női változatát, a Ms. Olympiát, valamint az 1995-ben alapított Fitness Olympia, és a 2003-ban létrejött Figure Olympia világversenyeket.

Továbbá szintén Joe Weider érdeme, hogy Schwarzenegger berobbant az akciófilmek világába, ugyanis ő szerezte neki a Herkules New Yorkban (Hercules in New York) című filmnek a főszerepét 1969-ben, amely az első filmszerepe volt a későbbi csillagnak. Az alkotásban még Arnold Strong, a Mr. Universe címmel szerepelt a stáblistán az akkor huszonkét éves Schwarzenegger. Az idős testépítő halálhíre lesújtotta Schwarzeneggert is, aki mentoraként tisztelte Wiedert. „Ő volt a fitnesz keresztapja, aki mindannyiunkat azzal biztatott, hogy a testünk révén lehet belőlünk valaki. Ő tanított minket arra, hogy kemény munkával és edzéssel bajnokok lehetünk” – fogalmazott halála után Schwarzenegger a Twitter mikroblogján közzétett bejegyzésben. Az ex-kaliforniai kormányzó több ízben személyesen kitüntette a testépítés atyját.

Joe Weider a testépítés mellett az egészséges életmód egyik élharcosa volt. Az általa létrehozott Muscle & Fitness és egy másik testépítő magazin, a Flex hasábjain rendszeresen jelentkezett írásaival, amelyek a testépítésen kívül a sportos életmód, az egészséges étrend kialakulását hirdették. Schwarzenegger példaképe híres magazinjának, és a Flexnek a főszerkesztői feladatait éppen a közelmúltban vette át.

Az öregúr túl a kilencvenen is megőrizte sportos külsejét, és rendszeresen feküdt nehéz súlyok alá, nem egyszer a sajtó jelenlétében nyomott ki nehéz súlyokat, de a halála előtti évben gyakorta csak kerekesszékben jelent meg a nyilvánosság előtt. Több ízben maga is szerepelt filmekben, például 1995-ben feltűnt a Charlton Heston főszereplésével készült America: A Call to Greatness című filmben.

Mészáros Márton

Joe Weider világhírű kanadai testépítő és Arnold Schwarzenegger amerikai akciósztár, kaliforniai kormányzó (A felvétel 2003-ban készült.)

Joe Weider világhírű kanadai testépítő és Arnold Schwarzenegger amerikai akciósztár, kaliforniai kormányzó (A felvétel 2003-ban készült.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: