Elhunyt Matusz Károly fotóriporter

2013. március 28-án reggel, életének 67. évében elhunyt Matusz Károly fotóriporter, az MTI volt Győr-Moson-Sopron megyei tudósítója – tudatta a hírt egykori munkaadójával a fotóművész családja. Matusz rákbetegségben szenvedett.

 

 

Matusz Károly 1946. november 21-én született Győrben. Gyerekkora óta fotózott, a győri Révai Gimnázium végzős diákjaként aratta első sikerét felvételeivel. 1969 óta volt a Magyar Távirati Iorda (MTI) megyei tudósítója. Rövid ideig bútorgyárban dolgozott, de már 1974-ben állást kapott a Kisalföld megyei napilap fotórovatánál. Bevallása szerint itt sajátította el, hogyan legyen olyan újságíró, aki fényképezőgépével és tollával is képes hírt adni az eseményekről.

1980-ig dolgozott a Kisalföldnél, időközben elvégezte a MÚOSZ újságíró iskolájának fotóriporteri szakát. 1986-ban lett főállású tudósító az MTI-nél, amelynek munkatársaként 2005-ig dolgozott, de nyugdíjazása után is jelentkezett képriportokkal a hírügynökség számára. Felvételeivel mintegy negyven éven keresztül tudósította szülőhazája, és lakhelye; Győr, valamint az észak-dunántúli régió híreit. Leghíresebb képeinek egyike az a felvétel, amelyen Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát reverendában átugrik egy pocsolyát a zuhogó esőben Győrben, ahol II. János Pál pápát fogadták. Szintén nagy utat járt be az a történelmi felvétele, amelyen Horn Gyula, akkori külügyminiszter és Alois Mock osztrák külügyminiszter együtt bontják a soproni műszaki határzárat, az úgynevezett „vasfüggönyt.”

A fotóriporter felvételeiből a győri Leier City Centerben 2011 márciusában rendeztek kiállítást. A „világ legrövidebb fotókiállításának” tartott tárlat azzal vált híressé, hogy az újságíró kollégáit ábrázoló felvételeit állították ki, és alig néhány órával a megnyitó után a fotókon szereplő személyek hazavihették a képeket. Matusz Károly kiállításaiból egyébként több európai országban nyílt kiállítás életműve során. Munkáját számtalan elismeréssel, többek között az év vidéki fotóriportere kitüntetéssel, francia szakmai nívódíjjal, illetve 2005-ben képzőművészeti kategóriás, regionális Príma-díjjal ismerték el. Győr városától 2004-ben sajtódíjat, 2012-ben Pro Urbe-díjat kapott.

Karcsi bácsi készségesen segített mindenkinek élete során, amikor én kerestem meg azzal, hogy legyen szíves kísérjen el Gallai Rezső úrhoz, Magyarország legidősebb férfijához, aki egy győri idősek otthonában lakik, gondolkodás nélkül eleget tett kérésemnek, hatalmas szívességet téve azzal, hogy elvisz az interjú helyszínére a számomra idegen városban, ott fotókat készített rólunk, majd megmutatta a gyönyörű város nevezetességeit.

Mészáros Márton

Matusz Károly (1946-2013) fotóriporter

Matusz Károly fotóriporter, fotóművész (1946-2013)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: