Húsvétra készülnek a Vatikánban

Most tartjuk a húsvétot, a karácsony utáni legfontosabb keresztény ünnepet. A Szentírás szerint Jézus Krisztus és tizenkét tanítványa nagycsütörtökön fogyasztotta el az utolsó vacsorát, nagypénteken feszítették keresztre, s harmadnapra, vasárnapra feltámadt. Tehát Húsvétkor Jézus halála előtt is tisztelgünk, hiszen ha nem halt volna meg értünk a kereszten, nem lenne lehetőségünk arra, hogy a mennybe jussunk. Ahogy a Biblia írja, „úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta érte, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen”, tehát halálával váltott meg minket, bűnös embereket. A megváltás Jézus feltámadásával válik valósággá, Pál apostol szavai szerint: „Ahogy Krisztus halottaiból feltámadt, úgy járjunk mi is az életnek új útjain”.

Az ünnepre való felkészülések a katolikus egyház központjában, a Vatikánban is megkezdődtek. A hónap elején megválasztott új egyházfő, az argentin származású Ferenc pápa egy nappal az első nyilvános audienciája megtartása után krizmaszentelő misét mutatott be a vatikáni Szent Péter-bazilikában nagycsütörtökön, 2013. március 28-án. A krizma balzsammal kevert faolaj, amelyet bérmáláskor, papszenteléskor és templomszenteléskor használnak a liturgia során. A húsvéti szertartások hagyományosan a keresztelendők olajának, a betegek kenetének és a krizmának a megszentelésével veszi kezdetét az egyházban.

Ferenc pápa krizameszentelő miséjén mgáldotta a szentségekhez használt olajakat is. A 76 esztendős egyházfő említést tett arról is, hogy 44 évvel ezelőtt, 1969-ben szentelték pappá. Az egyház születésnapjának tartott húsvétot megelőző misén a pápa hangsúlyozta, hogy a mai civilizációhoz hasonlóan a katolikus egyház identitásválsággal küzd, de ezt a romlást meg kell változtatni. Ferenc pápa úgy érvelt, a papok feladata az, hogy ki kell lépniük a hívők közé, mintsem önismereti kurzusokat tartsanak. Mondatait paptársai és a misén részt vevő hívők is megtapsolták.

Ennek a közvetlenségnek a jeleként másnap a fiatalkorúak római börtönének, a Casal del Marmóba tett látogatást, ahol lábat mosott tizenkét fiatal elítéltnek, hogy felidézze Jézus Krisztus alázatát, aki a kínszenvedését és kereszthalálát megelőző utolsó vacsora előtt megmosta tanítványainak lábát. Ferenc pápa a fegyház minden rabjának és dolgozójának (és közvetetten a világon mindenkinek, aki látta az erről készült felvételeket) belopta magát a szívébe, amikor a lábmosást követően a raboknak megcsókolta a lábát. Az egyházfő, aki kötelességének érzi, hogy segítsen a szegényebb sorban tengődő embereken, és a társadalom perifériáján élőkön, arra kérte a fegyenceket, hogy Jézus tanítását követve a háborúzás helyett segítsenek egymásnak. Később néhány teológus negatívan értékelte a látogatást, mert a tizenkét személy egyike, akinek a pápa megmosta a lábát, nő volt, méghozzá szerb állampolgárságú és muzulmán vallású. Az egyházi alapelvek szerint nők nem vehettek volna részt ezen a szertartáson.

2013. március 29-én, Ferenc pápa a földre borulva imádkozott az oltár előtt nagypénteki igeliturgiáján a vatikáni Szent Péter-bazilikában. Péntek este a pápa vezette a hagyományos nagypénteki kálváriajárást, a Via Crucist (keresztutat) a római Colosseumnál. Az egyházfőt római és a világ minden tájáról érkezett hívek tízezre kísérte. Húsvét szombatján a Rai Uno olasz közszolgálati tévécsatorna másfél órán át közelről mutatja a nézőknek a torinói leplet az egyik délutáni vallási műsorában. A műsorban leadták Ferenc pápa videóüzenetét is, amelyet a torinói halotti lepel televíziós közszemléje alkalmából mondott. Ferenc pápa rövid üzenetében elárulta, hogy ő is a televíziós előtt ülve szemléli a Szent Leplet, valamint hangsúlyozta, hogy a “Szent Halotti Lepel révén eljut hozzánk Isten egyetlen és utolsó szava: a szeretet.”

Mészáros Márton

 Ferenc pápa a földre borulva imádkozik az oltár előtt nagypénteki igeliturgiáján a vatikáni Szent Péter-bazilikában nagypénteken, 2013. március 29-én

Ferenc pápa a földre borulva imádkozik a nagypénteki igeliturgiáján a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2013. március 29-én

Egy hozzászólás to “Húsvétra készülnek a Vatikánban”

  1. Gyóker Says:

    Ez nagyon jó, nagyon igényes bejegyzés, Márton! Remélem alkalma adódik interjút készíteni Ferenc Pápával is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: